Ministerul Economiei vrea să modifice Legea nr.137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, prin care să renunţe la administrarea specială în cazul societăţilor la care statul deţine un pachet majoritar de acţiuni şi la filialele acestora aflate în perioada preliminară privatizării, arată un proiect de act normativ publicat în dezbatere pe site-ul ministerului.
”Proiectul are în vedere abrogarea dispoziţiilor privind administrarea specială, astfel încât nu se va putea institui pentru viitor această procedură”, arată nota de fundamentare a proiectului consultat de News.ro.
Scopul proiectulului de act normativ este îmbunătăţirea mediului concurenţial prin abrogarea prevederilor legate de administrarea specială pe perioada privatizării, spun autorii documentului.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Prezentul proiect de lege pune în aplicare angajamente luate de statul român faţă de DG Comp a Uniunii Europene care monitorizează aplicarea regulilor de ajutor de stat şi asigurarea unei concurenţe loiale între operatorii economici care acţionează pe aceeaşi piaţă în cadrul pieţei globale a Uniunii Europene.
De asemenea, între modificările aduse, se specifică şi că la societăţile la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale deţine un pachet majoritar de acţiuni şi la filialele acestora, unde este deja instituită procedura administrării speciale şi cea de supraveghere financiară, această procedură poate fi menţinută pentru o perioadă de maximum un an, de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
”Proiectul de lege prevede ca dispoziţie tranzitorie, la operatorii economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale deţine un pachet integral sau majoritar de acţiuni şi la filialele acestora şi la care este în prezent instituită procedura de administrare specială, deoarece se urmăreşte finalizarea măsurilor de natură administrativă şi financiară propuse în cadrul acestei proceduri, pentru creşterea atractivităţii şi eficientizării activităţii acestor societăţi, prin menţinerea administrării speciale şi supravegherii financiare pentru o perioadă de maxim 1 an de la data intrării în vigoare a prezentului proiect de lege”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Administrarea specială este o măsură instituită pentru societăţile la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale deţine un pachet majoritar de acţiuni şi la filialele acestora aflate în perioada preliminară privatizării, fiind introdusă în scopul creşterii atractivităţii societăţii în vederea privatizării şi a păstrării patrimoniului în special cel care concură la obiectul principal de activitate în sectoare de interes strategic sau public.
Propunerea de modificare legislativă se referă la modificarea unor articole de lege. Astfel, ”Adunarea generală a acţionarilor poate dispune încetarea măsurii de lichidare voluntară în cazul în care se înregistrează o scrisoare de intenţie prin care se solicită cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni. În aceste condiţii modalitatea şi termenul de achitare a creanţelor se vor stabili prin contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni”, arată documentul.
În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Comisiei Europene, în anul 2015, a rezultat că prevederile referitoare la regimul administrării speciale pot constitui, în anumite condiţii, măsuri de natură a favoriza întreprinderile aflate în procedura administrării speciale în detrimentul competitorilor acestora.
Una dintre propunerile de acţiuni aprobate printr-un memorandum este ca autorităţile române să revizuiască legislaţia privatizării în vederea eliminării administrării speciale. În aceste condiţii, este necesară abrogarea prevederilor referitoare la administrarea specială, cu condiţia menţinerii acesteia pe o perioadă de maxim 1 an la societăţile la care aceasta a fost instituită, având în vedere că unele măsuri instituite în perioada de administrare specială nu au fost finalizate.
În urma discuţiilor avute în luna aprilie 2019 cu comisarul european cu atribuţii în monitorizarea ajutoarelor de stat şi a concurenţei a rezultat că mentinerea acestor măsuri pot să declanşeze o investigaţie în vederea stabilirii unui posibil ajutor de stat acordat operatorilor econmici ce se află în această procedură de administrare specială şi supraveghere financiară.
”Neadoptarea măsurilor propuse poate conduce la întârzieri sau la nerespectarea angajamentelor statului român asumate faţă de instituţiile financiare europene referitoare la administrarea specială aplicată unor operatori economici şi care, în repetate rânduri, au solicitat încetarea aplicării acestor prevederi legale justificând că aceasta poate conduce la afectarea interesului celorlalţi participanţi la piaţa comună conferind avantaje unor operatori economici în detrimentul altora, precum şi la întârzieri care conduc la nerespectarea angajamentelor statului român asumate faţă de Comisia Europeană”, se precizează în expunerea de motive.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.