Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a transmis, vineri, că aproximativ 50% dintre persoanele cu dizabilităţi ar călători mai mult dacă ar avea la dispoziţie facilităţi accesibile. Pentrun a sprijini adaptarea tuturor facilităţilor turistice la nevoile persoanelor cu dizabilită a fost adoptat, la nivel naţional, un standard pentru ”turismul accesibil pentru toţi”.
”Aproximativ 50% dintre persoanele cu dizabilităţi ar călători mai mult dacă ar avea la dispoziţie facilităţi accesibile.
Accesibilitatea înseamnă ca persoanele cu nevoi speciale să ducă o viaţă independentă şi să participe egal la activităţi de petrecere a timpului liber, cum ar fi turismul, cultura, sportul sau agrementul. De exemplu, un hotel accesibil include rampe, culoare şi uşi largi pentru persoanele în scaun rulant, benzi tactile pentru cei cu deficienţe de vedere, iar un muzeu accesibil oferă informaţii la nivel vizual potrivit, audio şi tactile pentru diverse deficienţe”, a transmis, vineri, MEAT.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit instituţiei, ASRO – organismul naţional de standardizare - a adoptat la nivel naţional standardul SR ISO 21902, primul standard care stabileşte cerinţe şi oferă îndrumări pentru ”turismul accesibil pentru toţi”.
”Acesta are scopul de a asigura accesul egal la serviciile de turism pentru turiştii de toate vârstele, inclusiv persoanele cu dizabilităţi. Standardul urmăreşte să asigure accesibilitatea în toate aspectele turismului, de la planificare şi dezvoltare până la furnizarea de servicii şi facilităţi. Acest lucru include transportul, cazarea, atracţiile turistice, restaurantele şi alte servicii turistice. SR ISO 21902 este destinat să sprijine furnizorii de servicii turistice, autorităţile locale, operatorii şi alte părţi interesate în îmbunătăţirea accesibilităţii pentru toţi turiştii, inclusiv persoanele cu dizabilităţi, vârstnicii şi persoanele cu alte nevoi speciale”, au mai transmis oficialii ministerului.
Potrivit acestora, ”acest standard este un instrument valoros pentru promovarea turismului incluziv şi accesibil, asigurându-se că toţi turiştii, indiferent de abilităţile lor, pot avea parte de experienţe turistice plăcute şi memorabile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.