Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat marţi că va continua verificările în toate pieţele agroalimentare din Bucureşti şi din ţară, în pieţele şi depozitele en-gros, precum şi în hipermarket-uri, iar până în prezent a dat amenzi în valoare de 103.000 lei şi cu un număr de 334 avertismente care au vizat planuri de remediere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Agriculturii arată că va pune accent pe indicarea corectă a localităţii de producţie, a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, a ţării de origine şi a categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comerţ intracomunitar.

”În principal, sancţiunile s-au aplicat pentru neindicarea corectă a originii şi categoriei de calitate pentru loturile de legume şi fructe provenite din comerţ intracomunitar sau import, pentru neafişarea zonei de producţie şi a datei recoltării în cazul produselor provenite din producţia autohtonă, precum şi pentru lipsa documentelor de proveninţă sau lipsa unor elemente obligatorii de pe aceste documente”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit MADR, la finalul lunii iulie, producătorii autohtoni asigură pentru consumatorii din pieţele agroalimentare, pieţe volante, târguri ocazionale, suficiente cantităţi şi o gamă diversificată de legume şi fructe de sezon din producţia autohtonă: pepeni verzi, pepeni galbeni, piersici, mure de cultură, nectarine, tomate, ardei gras şi kapia, vinete, cartofi, varză, conopidă, fasole păstăi, verdeţuri.

”Toate cantităţile de pepeni, comercializate direct de producătorii agricoli autohtoni trebuie să aibă elementele de identificare, eticheta format A4/plastifiată, ce cuprinde informaţii privind: denumirea producătorului, localitatea de origine, data recoltării şi preţul cu amănuntul, conform Ordinului ministrului agriculturii  nr.225/2017”, arată MADR.

În cadrul Programului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe şi cereale, conform prevederilor Regulamentului 396/2005 privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau produse alimentare şi hrană de origine vegetală pentru animale, Autoritatea Naţională Fitosanitară  a prelevat până în prezent la nivel naţional un număr de 1.831 probe, din care au fost analizate un număr de 1.718 probe, în vederea depistării depăşirilor de reziduuri de pesticide, în lucru aflându-se un număr de 113 probe.

”Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele şi fructele din producţia autohtonă întrunesc standardele de calitate şi nu prezintă risc pentru consumatori”, informează Ministerul Agriculturii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.