Guvernul a aprobat joi Hotărârea privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”, pentru perioada 2020 – 2022, precum şi a unor măsuri de aplicare a acesteia, valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2020 fiind de un milion lei.
"În şedinţa de Guvern din data de 7 mai 2020 a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”, pentru perioada 2020 – 2022, precum şi a unor măsuri de aplicare a acesteia. Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2020 este de 1.000.000 lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020", a informat ministerul.
Autorităţile au în vedere acordarea unui sprijin de 1.200 lei/cap scroafă/an, cu condiţia comercializării a minimum patru purcei/cap de scroafă/an la o greutate de minimum 8 kg/cap, cu obligativitatea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate prevăzute în proiect.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Prin actul normativ aprobat astăzi (joi, 7 mai 2020) se urmăreşte încurajarea crescătorilor de animale de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în vederea măririi numărului de animale de reproducţie deţinute, precum şi a numărului de produşi valorificaţi de la acestea, cu scopul creşterii efectivelor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, la nivel naţional", informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Schema de ajutor de minimis se aplică crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, respectiv producătorilor agricoli PFA, II şi IF şi producătorilor agricoli persoane juridice.
Conform datelor de la Agenţia Naţională pentru Zootehnie, la această dată sunt înscrise în Registrul Genealogic un număr de 1.030 capete scroafe din rasele Bazna şi Mangaliţa, dintre care 316 capete scroafe sunt deţinute de persoane juridice, II, IF, PFA, iar un număr de 714 capete scroafe sunt deţinute de persoane fizice care îşi pot schimba forma de organizare şi pot deveni eligibile.
Odată cu intrarea în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă HG nr. 9/2018 privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc", precum şi art. II din Hotărârea Guvernului nr. 519/2018 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 9/2018, arată MADR.
"Contractele încheiate în baza Hotărârii Guvernului nr. 9/2018 sunt supuse dispoziţiilor legii în vigoare la data când acestea au fost încheiate în tot ceea ce priveşte încheierea, modificarea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea acestora", spun reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
De asemenea, tot în şedinţa de joi a Guvernului, a fost adoptată o Hotărâre care completează HG nr. 248/2020, respectiv HG nr.108/2019 din domeniul ajutoarelor de minimis în sectorul agricol.
Completarea celor două acte normative se impune pentru derularea în bune condiţii a programelor în ceea ce priveşte comunicarea dintre beneficiari şi reprezentanţii direcţiilor pentru agricultură judeţene, prin mijloace de transmitere la distanţă, precum şi efectuarea cu operativitate a verificărilor în teren.
În acest sens, măsurile aprobate vizează rezolvarea cu celeritate a solicitărilor beneficiarilor şi efectuarea verificărilor într-un termen cât mai scurt de la notificarea acestora.
"Prin actul normativ aprobat astăzi schema de ajutor de minimis la tomate se completează astfel: comunicarea către beneficiari a sumelor rămase sau potenţial de încasat se va realiza telefonic, prin fax sau în format electronic, prin e-mail, pentru solicitanţii care depun cererea şi documentele prin aceleaşi mijloace de comunicare; în judeţele în care există peste 500 de cereri înregistrate în Registrul unic, responsabilii DAJ vor efectua cel puţin una dintre cele două verificări ale culturii, la începutul rodirii sau la evaluarea producţiei", arată MADR.
Totodată, prin actul normativ aprobat schema de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi se completează astfel: beneficiarii programului vor transmite la DAJ cererea de înscriere în program şi documentele necesare accesării ajutorului de minimis prin fax sau în format electronic prin e-mail, iar comunicarea de către reprezentanţii DAJ a sumelor rămase sau potenţial de încasat, se va realiza telefonic, prin fax sau în format electronic, prin e-mail.
Aceste modificări aprobate în Şedinţa de Guvern din data de 7 mai 2020 nu au impact financiar, mai arată ministerul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.