Una dintre problemele agriculturii româneşti o reprezintă irigaţiile, iar din cele 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare au sisteme de irigaţii, afirmă Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) în România au organizat, joi, 27 octombrie „Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei şi Alimentelor în România, Moldova şi Ucraina”, eveniment organizat în marja târgului Indagra 2022

„Una dintre problemele agriculturii româneşti o reprezintă irigaţiile. Din cele 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare are sisteme de irigaţii. Este inadmisibil să ne plângem de secetă şi să avem Dunărea la mai puţin de un kilometru de respectivele terenuri agricole. În acest context, prezenţa partenerilor americani la evenimentul de astăzi devine una foarte importantă, datorită know-how-ului pe care îl deţin în acest domeniu. Din punct de vedere al securităţii alimentelor, în mod evident, România, prin Portul Constanţa, trebuie să asigure transportul cerealelor din Ucraina către restul Europei. Din păcate, ne lovim de lipsa de infrastructură, dar şi de faptul că Dunărea nu este încă navigabilă decât în anumite perioade ale anului. Ca preşedinte al CCIR am avut numeroase discuţii cu reprezentanţi ai ambasadei SUA în România cu privire la acest proiect, de a face Dunărea navigabilă pe întreg parcursul anului, asigurând astfel o rută comercială eficientă pentru Europa”, a declarat preşedintele CCIR, Mihai Daraban.

La eveniment au participat factori de decizie guvernamentali şi ai mediului de afaceri din România, Moldova şi Ucraina pentru a evidenţia impactul recent al bugetelor şi politicilor UE şi naţionale asupra sectoarelor agrobusiness şi infrastructurii. În contextul determinat de criza din Ucraina, Comisia Europeană a monitorizat situaţia securităţii alimentare, luând în considerare faptul că Ucraina şi Rusia sunt furnizori importanţi de cereale şi de uleiuri vegetale pe piaţa mondială. Ucraina asigură 10% din totalul exporturilor de grâu la nivel mondial, iar Rusia furnizează 24%.

Thomas Hanson, ataşatul comercial al Ambasadei SUA în România susţine că „atunci când România, Moldova şi Ucraina dezvoltă programe SUA-UE de finanţare a climei şi implementează energie curată pentru a alimenta infrastructurile inteligente de irigare, randamentul culturilor creşte. Când depozitarea cerealelor şi depozitarea în lanţul frigorific sunt predominante în toată ţara, alimentele nu sunt irosite. Când se realizează centre de procesare a alimentelor şi este asigurată distribuţia, statul respectiv îşi poate hrăni mai bine cetăţenii la preţuri mai accesibile. Securitatea apei şi alimentelor este un subiect de securitate naţională. Responsabilitatea principală a ambasadei noastre este de a promova securitatea şi dezvoltarea reciprocă a statelor din regiune. Investiţiile în apă şi securitatea agroalimentară vor asigura o populaţie mai sănătoasă şi cetăţeni prosperi”.

„Agricultura este, probabil, singura componentă economică care vorbeşte în acelaşi timp despre protecţie socială, comerţ şi dezvoltare durabilă. În mod evident, pandemia Covid, criza energetică şi războiul din Ucraina reprezintă obstacole în ceea ce priveşte garantarea securităţii alimentare. Pe plan mondial, din cele opt miliarde de oameni, peste două miliarde suferă de malnutriţie. Se impune astfel, o colaborare totală între naţiunile dezvoltate pentru că numai în acest fel vom putea depăşi aceste obstacole”, este de părere ministrul agriculturii şi industriei alimentare al Republicii Moldova, Vladimir Bolea.

Ambasadorului Ucrainei în România, E.S. Ihor Prokopchuk a declarat că acţiunile recente ale Federaţiei Ruse în Ucraina subminează securitatea alimentelor, la nivel global.

”Din cauza acestor acţiuni, Ucraina nu a mai putut exporta 3 milioane de tone de grâu, de exemplu, ceea ce a făcut ca peste 10 milioane de oameni din întreaga lume să rămână fără acest produs extrem de important în alimentaţie. Începând cu 14 octombrie 2022, inspectorii ruşi care fac parte din Joint Coordination Center, organism creat pentru a gestiona un coridor maritim umanitar care să permită navelor să exporte cereale şi produse alimentare aferente şi îngrăşăminte din Ucraina, întârzie în mod deliberat controlul navelor ucrainene care transportă cereale, în momentul de faţă existând peste 165 de nave blocate lângă Strâmtoarea Bosfor”, a spus ambasadorul Ucrainei în România.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.