Michael Bloomberg şi-a cerut scuze, săptămâna trecută, la un forum de afaceri găzduit de agenţia de presă pe care a fondat-o, pentru declaraţii ale fostului prim-ministru britanic Boris Johnson, care a criticat China ca fiind autocratică, transmite Reuters.
Controversa evidenţiază influenţa Chinei în Asia şi sensibilităţile cu privire la criticile deschise la adresa Beijingului.
Bloomberg, un fost primar al New York-ului, care a candidat pentru funcţia de preşedinte în 2020, şi-a cerut scuze, joi, la Bloomberg New Economy Forum din Singapore, o întâlnire de afaceri printre ai cărei vorbitori s-au aflat vicepreşedintele chinez Wang Qishan şi ai cărei delegaţi au inclus oameni de afaceri chinezi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Este posibil ca unii să fi fost insultaţi sau jigniţi aseară de părţi din remarcile vorbitorului care fac referire la anumite ţări şi liderii lor aleşi în mod corespunzător”, a spus Bloomberg în remarcile postate pe Twitter.
Referindu-se la Johnson, Bloomberg a spus: ”Acelea au fost gândurile lui şi numai gândurile lui, care nu au fost clarificate în prealabil de nimeni sau împărtăşite cu mine personal... Pentru cei dintre voi care au fost supăraţi şi îngrijoraţi de ceea ce a spus vorbitorul, aveţi scuzele mele."
Un purtător de cuvânt al Bloomberg LP, care include Bloomberg News şi unde Michael Bloomberg este CEO, a refuzat să comenteze pentru Reuters.
Johnson, care a demisionat din funcţia de lider al Marii Britanii în septembrie, a criticat aspru sistemul politic şi liderii Chinei şi ai Rusiei, în discursul său de miercuri.
”Să ne uităm la Rusia şi China, cele două foste tiranii comuniste în care puterea a fost din nou concentrată în mâinile unui singur conducător, două state monoculturale care au fost în mod tradiţional ostile imigraţiei şi care devin din ce în ce mai naţionaliste în atitudinile lor.” a spus Johnson, potrivit purtătorului său de cuvânt.
Johnson a spus că Beijingul şi Moscova sunt ”dispuse să dea dovadă de o nerespectare sinceră faţă de statul dreptului internaţional şi în ultimul an au demonstrat limitele imense ale sistemelor lor politice prin greşelile dezastruoase pe care le-au făcut”.
Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters.
Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a spus că fostul lider a fost invitat să vorbească chiar de Bloomberg şi că criticile sale au vizat guvernul chinez, nu naţiunea sau poporul său.
”Domnul Johnson este ferm în criticile sale la adresa autoritarismului şi autocraţiei, inclusiv în Rusia şi China, şi va continua să fie aşa. El va continua să argumenteze pentru libertate şi democraţie pe scena mondială”, a spus purtătorul de cuvânt.
Bloomberg nu a precizat dacă scuzele sale vizau chinezi sau ruşi. Dar a purtat o mică insignă a drapelului ucrainean pe costum, a criticat ”invadarea brutală” de către preşedintele Vladimir Putin a vecinei Rusiei şi a anunţat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa forumului de la distanţă. În programul forumului nu figurează vorbitori ai guvernului rus.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.