Meta Platforms, proprietara Facebook, a publicat miercuri un model de inteligenţă artificială care poate alege obiecte individuale din interiorul unei imagini, împreună cu un set de date de adnotări de imagine despre care a spus că este cel mai mare de acest gen, transmite Reuters.
Divizia de cercetare a companiei a spus într-o postare pe blog că modelul său Segment Anything, sau SAM, ar putea identifica obiecte în imagini şi videoclipuri chiar şi în cazurile în care nu a întâlnit acele elemente în timpul antrenamentului.
Folosind SAM, obiectele pot fi selectate făcând clic pe ele sau scriind mesaje text. Într-o demonstraţie, scrierea cuvântului ”pisică” a determinat instrumentul să deseneze cutii în jurul fiecărei pisici dintr-o fotografie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Marile companii de tehnologie şi-au promovat progresele în inteligenţa artificială de când chatbotul ChatGPT al OpenAI, susţinut de Microsoft, a devenit o senzaţie în toamnă, declanşând un val de investiţii şi o cursă pentru a domina spaţiul.
Meta a prezentat mai multe funcţii care implementează tipul de AI generativ popularizat de ChatGPT, care creează conţinut nou-nouţ în loc să identifice sau să clasifice pur şi simplu datele ca alte AI, deşi încă nu a lansat un produs.
Exemplele includ un instrument care realizează videoclipuri suprarealiste din solicitări de text şi altul care generează ilustraţii de cărţi pentru copii din proză.
Directorul general Mark Zuckerberg a spus că încorporarea unor astfel de ”ajutoare creative” AI generative în aplicaţiile Meta este o prioritate în acest an.
Meta foloseşte deja tehnologie similară cu SAM în interiorul companiei, pentru activităţi precum etichetarea fotografiilor, moderarea conţinutului interzis şi determinarea postărilor pe care să le recomande utilizatorilor Facebook şi Instagram.
Compania a spus că lansarea SAM va extinde accesul la acest tip de tehnologie.
Modelul SAM şi setul de date vor fi disponibile pentru descărcare sub o licenţă necomercială. De asemenea, utilizatorii care îşi încarcă propriile imagini pe un prototip însoţitor trebuie să fie de acord să-l folosească numai în scopuri de cercetare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.