Grupul american Lockheed Martin, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa mondială a echipamentelor militare (Aerospace & Defense), a precizat miercuri seară că, în cadrul discuţiilor purtate miercuri cu reprezentanţii guvernului de la Bucureşti, nu a existat intenţia semnării unui acord, susţinând că discuţiile au vizat modul în care ar putea să promoveze în mod activ industria şi mediul academic din România prin implicarea în activităţi comune, care ar putea include localizarea şi susţinerea echipamentelor de apărare, parteneriate de cercetare universitare şi proiecte comunitare.
"În cadrul întâlnirii de astăzi (miercuri, n.r.), Lockheed Martin, în calitate de partener strategic pentru programul naţional şi NATO de modernizare a apărării, a discutat cu guvernul român, despre cum va căuta în mod activ să promoveze industria şi mediul academic din România, prin implicarea în activităţi comune, care ar putea include localizarea şi susţinerea echipamentelor de apărare, parteneriate de cercetare universitare şi proiecte comunitare. Nu a existat intenţia semnării unui acord în cadrul discuţiilor avute astăzi", a declarat vicepreşedintele pentru Europa al Lockheed Martin, Jonathan Hoyle, într-o poziţie oficială transmisă News.ro.
Anunţul grupului american vine după ce premierul Mihai Tudose a avut, miercuri, la Palatul Victoria, o întâlnire cu o delegaţie a Lockheed Martin, discuţiile axându-se pe oportunităţile de cooperare în domeniul industriei de apărare, potrivit unui comunicat al Executivului.
Din delegaţia Lockheed Martin prezentă la Palatul Victoria au făcut parte chiar vicepreşedintele Jonathan Hoyle şi Adrian Iacob, director executiv.
Lockheed Martin se cinsideră un partener cheie pentru Europa şi NATO în domeniul apărării, fiind un furnizor important, în ultimele decenii, de echipamente care au intrat şi în dotarea armatei române, precum avioanele F-16, transportatoarele aeriene C-130, elicopterul utilitar Black Hawk, supraveghere aeriană, artilerie şi sisteme de apărare antirachetă, inclusiv Aegis Ashore.
„Discuţiile dintre cele două părţi s-au axat pe oportunităţile de cooperare în domeniul industriei de apărare, având în vedere experienţa Lockheed Martin în dezvoltarea de tehnologii la cele mai înalte standarde şi interesul României de a revoluţiona sectorul producţiei naţionale de tehnică şi echipamente militare, în parteneriat cu actorii strategici de pe piaţă”, a informat Guvernul.
Potrivit sursei citate, reprezentanţii companiei americane au subliniat dezideratul Lockheed Martin de a se poziţiona ca partener strategic al României în domeniul apărării, discuţiile cu partea română urmând să continue la nivelul ministerelor de resort.
Întâlnirea de miercuri de la sediul Executivului a fost precedată de o întrevedere care a avut loc marţi, la Ministerul Apărării Naţionale, între ministrul Adrian Ţuţuianu şi reprezentanţii Lockheed Martin.
Surse oficiale au declarat, miercuri, pentru News.ro că premierul Mihai Tudose a semnat, miercuri, un acord cu Jonathan Hoyle, vicepreşedinte al Lockheed Martin, pentru transferul de tehnologie la cele mai înalte standarde pentru avioanele F16.
Conform sursei citate, reprezentanţii companiei americane au prezentat oportunităţile de cooperare industrială şi propuneri de colaborare cu industria naţională de apărare, iar partea română a detaliat cele opt programe esenţiale de înzestrare ale Armatei României, dar şi alte intenţii privind dezvoltarea de noi tehnologii militare în România.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.