Lira sterlină a crescut puternic, joi, în tranzacţiile volatile, în condiţiile în care dolarul american a scăzut faţă de principalele valute, investitorii fiind calmaţi de cumpărarea de către Banca Angliei de obligaţiuni pe termen lung, pentru a stabiliza piaţa, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lira sterlină a crescut cu 1,4%, la 1,1034 dolari pe unitate. După ce a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani, de 1,0327 dolari, în urmă cu trei zile, lira sterlină s-a apreciat cu 6,4% faţă de dolar.

Redresarea monedei britanice s-a datorat în parte acţiunii Băncii Angliei. Joi, BoE a cumpărat obligaţiuni guvernamentale britanice cu scadenţe de peste 20 de ani în valoare de 1,415 miliarde de lire sterline (1,55 miliarde de dolari), în a doua zi a unui program de mai multe miliarde de lire sterline conceput pentru a stabiliza piaţa.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Lira sterlină are performanţe peste aşteptări şi aceasta este o continuare a ceea ce am văzut ieri”, a declarat Brian Daingerfield, director de strategie pe piaţa valutară la NatWest Markets din Stamford, Connecticut.

El  a adăugat că "Banca Angliei a făcut un pas destul de decisiv pentru a stabiliza pieţele. Şi acest lucru este interpretat în mod pozitiv de piaţa valutară".

Lira sterlină a scăzut iniţial joi, în timp ce prim-ministrul Liz Truss a apărat bugetul guvernului, care include o reducere a impozitelor.

Dolarul, pe de altă parte, a scăzut faţă de un coş de valute importante, fiind tranzacţionat ultima oară în declin cu 0,1% la 112,454.

Euro a crescut cu 0,4% faţă de dolar, până la 0,9767 dolari pe unitate.

Datele au arătat că încrederea în economia zonei euro a scăzut în septembrie brusc şi peste aşteptări, pe măsură ce încrederea s-a redus în rândul companiilor şi al consumatorilor, care sunt, de asemenea, defavorizaţi în ceea ce priveşte tendinţele preţurilor în lunile următoare.

Atenţia investitorilor s-a concentrat pe inflaţia germană, care a sărit la 10,9% în această lună, cu mult peste aşteptările de 10%. Acest lucru sugerează că inflaţia din zona euro, care urmează să fie ppublicată vineri, ar putea depăşi o estimare de 9,6%, întărind argumentele pentru o majorare cu încă 0,75 puncte procentuale a dobînzii de referinţă, la următoarea reuniune de politică monetară a Băncii Centrale Europene.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.