Summit-ul anual COP29 organizat de Naţiunile Unite în Baku, Azerbaidjan, s-a concentrat pe găsirea unor soluţii de finanţare pentru a combate schimbările climatice şi pe impactul preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, asupra politicilor climatice globale, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rich Lesser, preşedintele Boston Consulting Group, a subliniat rolul critic al SUA în economia globală şi dezvoltarea tehnologică, adăugând că poziţia lui Trump, cunoscut pentru scepticismul său faţă de schimbările climatice, ar putea duce la o accentuare a infrastructurii de combustibili fosili în SUA şi la o reducere a investiţiilor în decarbonizare.

În campania sa, Trump a criticat Legea de reducere a inflaţiei (Inflation Reduction Act), numind-o ”o înşelătorie verde” şi a promis să retragă finanţările necheltuite.

Delegaţia americană condusă de John Podesta a reafirmat angajamentul SUA faţă de politicile climatice şi Acordul de la Paris.

În schimb, preşedintele ales Trump a menţionat intenţia sa de a retrage din nou SUA din acest acord, ceea ce ar putea afecta eforturile internaţionale de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

Preşedintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, s-a arătat optimist, exprimându-şi speranţa că Trump va lua decizii bazate pe fapte şi pe raţiune practică, în timp ce Darren Woods, CEO-ul Exxon Mobil, a sugerat că rămânerea în Acordul de la Paris ar fi mai benefică pentru abordarea globală a emisiilor de carbon.

Trump a anunţat, de asemenea, intenţia de a extinde accesul la resursele petroliere americane şi de a accelera aprobările pentru permisele şi concesiunile federale necesare pentru producţia de petrol şi gaze naturale.

Potrivit lui Darren Woods, această strategie ar putea fi crucială pentru a asigura dezvoltarea de noi resurse şi pentru a compensa declinul natural al resurselor existente, asigurând stabilitatea pieţei energetice pe termen lung.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.