Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul Lăptăria cu Caimac, a anunţat marţi că a încheiat plasamentul privat de obligaţiuni prin care a atras 3 milioane euro, cu scadenţă în 2025 şi la o dobândă de 5,25%, obligaţiunile urmând să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti.
”Agroserv Măriuţa SA, compania care deţine brandul Lăptăria cu Caimac, a încheiat cu succes plasamentul privat de obligaţiuni prin care a atras 3 milioane euro, cu scadenţă în 2025 şi la o dobândă de 5,25%. Obligaţiunile vor fi listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti. Lăptăria cu Caimac este primul business cu activitate în domeniul lactatelor care listează obligaţiuni pe piaţa AeRO a BVB”, a anunţat compania.
Operaţiunea a fost intermediată de BT Capital Partners, divizia de investment banking şi pieţe de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania, în calitate de intermediar şi consultant autorizat.
În cadrul plasamentului privat, compania a oferit spre vânzare 20.000 de obligaţiuni negarantate şi neconvertibile în acţiuni, cu o valoare nominală de 100 de euro, oferta fiind adresată unui număr de până la 150 investitori.
Plasamentul a fost suprasubscris, iar oferta a fost suplimentată, atrăgând în total 3 milioane euro la o dobândă de 5,25%, reprezentând cel mai mic cost de finanţare obţinut în 2020 la oferte de obligaţiuni similare.
“Odată cu această etapă în dezvoltarea business-ului nostru am putut vedea un interes ridicat din partea investitorilor. Încă de la deschiderea plasamentului privat, totul a mers foarte bine şi oferta a fost suprasubscrisă, iar asta nu poate decât să ne bucure. Acesta este un pas important pentru proiectele pe care vrem să le desfăşurăm în perioada următoare, iar reacţia primită din partea investitorilor ne face să ne gândim la posibilitatea de a creiona un drum către finanţări viitoare prin piaţa de capital”, spune Adrian Cocan, manager de proiect al Lăptăriei cu Caimac.
La plasament au subscris 94 de investitori, atât persoane fizice, cât şi investitori instituţionali.
„Ne bucurăm că am asistat cu succes Lăptăria cu Caimac în acest proces de atragere de capital, care asigură finanţarea planurilor ambiţioase de dezvoltare ale companiei. Ne bucurăm, de asemenea, că am putut facilita accesul investitorilor la oportunităţi unice de investiţii şi, în ciuda acestei perioade pline de provocări, continuăm să contribuim la dezvoltarea mediului de afacer”, declară Daniela Secară, director general BT Capital Partners.
Următorul pas este pregătirea documentelor necesare pentru admiterea obligaţiunilor la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral al Bursei de Valori Bucureşti.
Lăptăria cu Caimac îşi propune ca prima zi de tranzacţionare să aibă loc în termen de o lună, sub simbolul MILK25E.
”Agroserv Măriuţa este o poveste a antreprenorialului românesc în care se întâlnesc două generaţii, ducând astfel compania la următorul nivel. Încheierea cu succes a plasamentului privat validează două aspecte, faptul că bursa este un canal viabil pentru finanţarea companiilor şi că programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucureşti este util pentru companiile care au participat la el. Felicităm întreaga echipă din spatele brandului Lăptăria cu Caimac şi, totodată, intermediarul, BT Capital Partners, pentru succesul rundei de finanţare. Îi aşteptăm să sunăm cât de curând clopoţelul BVB la listarea obligaţiunilor, iar mai târziu, inclusiv pentru listarea acţiunilor”, afirmă Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
Fondurile obţinute din listarea obligaţiunilor vor fi folosite pentru dezvoltarea fabricii, şi anume extinderea secţiei de producţie şi construcţia unui depozit nou.
“Avem deja 14 produse lansate, care au ajuns luna aceasta şi în Germania, iar apetitul clienţilor este în creştere, astfel încât evoluţia fabricii intră într-o nouă etapă. Cea mai urgentă investiţie devine extinderea secţiei de producţie şi a depozitului existent. Vom lansa două noi categorii de produse, brânzeturi şi unt, pe care sperăm să le avem la rafturi în toamna anului viitor”, completează Adrian Cocan.
În paralel, Lăptăria cu Caimac va mai desfăşura două investiţii: construirea unei staţii de biogaz, şi un sistem de recuperare şi de refolosire a sticlei.
“Am avut un ritm alert de dezvoltare astfel încât explorăm continuu noi surse de finanţare. Ne dorim ca toate cele 3 proiecte de investiţii să se materializeze şi să ne ajute să creştem. Am scris deja proiectul pentru staţia de spălare sticle şi ne-am înscris pentru evaluarea acestuia în vederea finanţării, iar speranţele noastre sunt ca în 2021 să demarăm construcţia staţiei de spălare ambalaje. De asemenea, în 2022 sperăm să demarăm construcţia staţiei de biogaz şi astfel, în 2024 compania să fie pe un drum drept, către o companie carbon neutral”, a adăugat Adrian Cocan.
Investiţiile estimate pentru următorii ani se ridică la 16 milioane de euro.
Agroserv Măriuţa a fost înfiinţată în anul 1994 şi până în 2018 a avut exclusiv activităţi agricole, cultură mare (grâu, orz, rapiţă, triticale, porumb, lucernă şi altele, pe o suprafaţă de 3000 ha) şi fermă de vaci de lapte (cu peste 2700 animale). Începând cu anul 2018 a pus în funcţiune o fabrică modernă de lactate şi a lansat brandul Lăptăria cu Caimac.
Lăptăria cu Caimac are propria fermă. Fabrica de procesare de ultimă generaţie, în care s-au investit peste 5 milioane euro, are o capacitate tehnică de procesare de aproximativ 75 tone de lapte pe zi.
BT Capital Partners, divizia de investment banking şi pieţe de capital a Băncii Transilvania, este membru exclusiv în România al Oaklins, cea mai importantă alianţă internaţională de specialişti în fuziuni şi achiziţii şi cel mai mare broker de retail din piaţa de capital din România. BT Capital Partners oferă servicii de asistenţă pentru atragerea de investitori prin piaţa de capital, servicii de brokeraj, consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii, structurarea schemelor de finanţare complexe, cercetare de piaţă şi consultanţă pentru management strategic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.