Opoziţia suprinzătoare a preşedintelui Donald Trump faţă de programul de ajutoare de urgenţă în timpul pandemiei de coronavirus şi de finanţare a guvernului, adoptat de Congres, i-a lăsat pe americani şi pe investitorii de pe pieţele financiare globale să se întrebe dacă Washingtonul va elimina diferenţele de opinie sau va intra în haos în următoarele zile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trump nu a spus încă dacă va respinge prin veto programul de ajutoare pentru pandemie, de 892 miliarde de dolari, care este cuplat cu alte 1.400 de miliarde de dolari pentru finanţarea unei serii de agenţii federale, până în septembrie viitor.

Iată cum s-ar putea desfăşura această confruntare:

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

TRUMP DĂ ÎNAPOI

Trump semnează proiectul de lege de 5.500 de pagini, în pofida refuzului Congresului de a-i îndeplini cererile. Preşedintele doreşte acordarea unor ajutoare mult mai mari pentru americani şi reduceri majore ale bugetului pentru ajutoare externe şi alte cheltuieli pe care le consideră o risipă.

TRUMP RESPINGE PROIECTUL PRIN VETO

Trump respinge proiectul de lege care a fost adoptat cu o largă majoritate în Camera Reprezentanţilor şi în Senat. Acest lucru ar oferi Congresului două opţiuni:

1. Adunarea unei majorităţi de două treimi atât în ​​Cameră, cât şi în Senat, pentru a respinge veto-ul preşedintelui Trump înainte de expirarea proiectului de lege, iar apoi acesta va devine automat lege.

2. Susţinerea veto-ului preşedintelui, un scenariu probabil dacă desti republicani vor abandona legea, în pofida voturilor lor anterioare în favoarea adoptării. Proiectul de lege ar fi respins.

TRUMP NU FACE NIMIC

Trump va lăsa să treacă cele 10 zile calendaristice (cu excepţia duminicilor) de la primirea proiectului de lege la Congres, fără să îl semneze şi fără să îl respingă prin veto. Situaţia este cunoscută sub numele de ”veto de buzunar”.

Acest pas este oarecum complicat, deoarece în mod normal funcţionează numai atunci când Congresul nu mai este în activitate. În acest caz, calendarul funcţionează în favoarea lui Trump, dacă vrea să ca proiectul de lege să fie anulat. În perioada de 10 zile, mandatul actualului Congres expiră pe 3 ianuarie, fiind învestit noul Congres.

Proiectele de lege devin nule dacă nu sunt adoptate în timpul  mandatului Congresului în care sunt introduse. Asta înseamnă că rezolvarea problemei ar reveni preşedintelui ales, Joe Biden, după ce va depune jurământul pe 20 ianuarie.

Între timp, persoanele care şi-au pierdut locurile de muncă în timpul pandemiei ar avea de suferit, deoarece indemnizaţiile pentru şomaj pentru peste 14 milioane expiră pe 26 decembrie.

Fără adoptarea proiectului de lege, guvernul SUA rămâne fără bani la miezul nopţii de 28 decembrie.

Dacă această bătălie nu va fi rezolvată până atunci, Congresul va trebui fie să adopte un proiect de lege de finanţare de urgenţă, fie agenţiile federale nu vor avea bani pentru a funcţiona în mod normal, începând cu 29 decembrie. În acest caz, zeci de mii de lucrători guvernamentali ar putea fi trimişi în concediu fără plată şi programele întrerupte. Dacă Congresul va adopta o lege temporară, Trump ar trebui să o aprobe, pentru că în caz contrar va începe sistarea activităţilor guvernamentale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.