Sesiunea Casa Verde din 2024 este cea mai riscantă de până acum, iar anul acesta, înscrierea în program s-a transformat într-o adevărată „olimpiadă” de IT, arată Kilowat, companie de sisteme fotovoltaice din România. Potrivit companiei, situaţia devine alarmantă, întrucât datele personale a zeci de mii de români ajung pe mâna unor speculanţi care promit înscrierea rapidă în program şi obţinerea finanţării de 30.000 lei pentru panouri solare şi baterii.
”Sesiunea Casa Verde din 2024 este cea mai riscantă de până acum. Anul acesta, înscrierea în program s-a transformat într-o adevărată „olimpiadă” de IT, o competiţie intensă în care tot mai multe persoane şi firme recurg la tactici neortodoxe, cum ar fi folosirea de softuri specializate, pentru a obţine finanţare pentru sisteme fotovoltaice”, avertizează Kilowat, una dintre principalele firme de sisteme fotovoltaice din România.
Situaţia devine alarmantă, întrucât datele personale a zeci de mii de români ajung pe mâna unor speculanţi care promit înscrierea rapidă în program şi obţinerea finanţării de 30.000 lei pentru panouri solare şi baterii.
„Din păcate, procesul de depunere a proiectelor a devenit o adevărată ‘olimpiadă’ în domeniul IT, cu multe firme şi persoane fizice care promit soluţii rapide celor care doresc să scape de povara facturilor. Aceştia oferă acces la diverse softuri care permit depunerea proiectelor într-un timp extrem de scurt, uneori în doar 10-15 secunde. Înscrierea în Casa Verde nu ar trebui să fie o cursă contracronometru unde riscurile pentru siguranţa datelor personale sunt ignorate. În această luptă pentru finanţare, mulţi români sunt dispuşi să plătească chiar şi până la 5.000 de lei pentru a accesa diverse softuri sau servicii care le promit depunerea proiectelor în cel mai scurt timp posibil. Aceste practici, însă, ridică probleme morale şi chiar legale, deoarece au dus la blocarea serverelor AFM, lăsând mulţi oameni de bună credinţă fără acces la finanţare. Mai grav, datele personale ale zecilor de mii de români au ajuns să circule liber pe internet, un fapt interzis de legislaţie. Facem un apel către AFM şi către cetăţenii care au considerat să apeleze la astfel de persoane: fiţi foarte atenţi cui încredinţaţi documentele personale. Riscurile sunt enorme”, explică Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat în programul Casa Verde.
Datele personale şi actele caselor românilor pot fi folosite iresponsabil de speculanţi.
”Problema majoră este că în această grabă de a obţine finanţare, datele personale şi actele locuinţelor românilor – inclusiv CNP, copii ale actelor de identitate sau contracte – sunt colectate şi folosite în mod iresponsabil de către speculanţi. Această situaţie încalcă grav legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal şi expune cetăţenii la riscuri semnificative”, precizează compania.
Kilowat face un apel ferm către toţi cetăţenii să fie extrem de atenţi la persoanele sau firmele cărora le încredinţează documentele personale. Orice promisiune de înscriere rapidă, în schimbul unor taxe, trebuie privită cu scepticism. Riscurile sunt mari, iar cei care apelează la astfel de practici pot ajunge să îşi compromită securitatea datelor şi, implicit, şansele de a obţine finanţarea dorită, spun reprezentanţii companiei.
„Ne dorim ca toţi românii care vor să participe în programul Casa Verde să aibă şanse egale şi să nu fie nevoiţi să apeleze la soluţii nesigure sau la speculanţi. Pentru a-i sprijini am organizat o serie de webinarii informative şi am creat un simulator de înscriere care le permite cetăţenilor să exerseze rapiditatea şi corectitudinea procesului de aplicare. Românii pot astfel să se pregătească pentru a depune cererile într-un timp cât mai scurt, ideal sub 2 minute, astfel încât să îşi crească şansele de a obţine finanţare pentru instalarea sistemelor fotovoltaice. Prin aceste webinarii şi simulatorul de înscriere, le oferim un sprijin real pentru a se pregăti şi a depune cererile corect şi rapid pentru a obţine finanţare ca sa scape de grija facturilor la energie”, punctează Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat în programul Casa Verde.
Totodată, Kilowat le recomandă beneficiarilor Casa Verde să lucreze numai cu instalatori autorizaţi ANRE pentru a evita defectarea sistemului fotovoltaic. O investiţie într-un sistem fotovoltaic este o decizie pe termen lung, de aceea este crucial ca românii să se asigure că lucrează cu un furnizor responsabil, care respectă toate normele de siguranţă şi eficienţă. În ultimii ani, Kilowat a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de beneficiari Casa Verde, din care peste 2.000 în sesiunea 2023. Pentru sesiunea din 2024, estimează o creştere a numărului de beneficiari pentru instalarea de sisteme fotovoltaice şi de baterii de stocare a energiei.
Înscrierile pe regiuni în sesiunea Casa Verde 2024 au loc între 27 septembrie şi 8 octombrie, sesiunea de anul acesta având un buget record de 2 miliarde de lei şi o finanţare per beneficiar eligibil de 30.000 de lei pentru panouri solare şi baterii de stocare a energiei.
Prin Casa Verde 2024 sunt finanţate şi bateriile de stocare a energiei.
Utilizarea unor acumulatori deficitari sau instalarea necorespunzătoare a acestora poate duce la reducerea capacităţii de stocare a energiei cu peste 50%, la funcţionarea deficitară a întregului sistem fotovoltaic sau chiar la incendii. Mai mult, alegerea este cu atât mai importantă cu cât finanţarea prin programul Casa Verde este permisă o singură dată pentru beneficiari.
“La cea mai mică eroare de montaj, bateriile îşi pot pierde peste 50% din capacitatea de stocare, astfel că investiţia iniţială şi contribuţia beneficiarilor devin practic inutile. Recomandarea noastră este ca românii care îşi doresc să scape de grija facturilor la energie să acţioneze responsabil şi să lucreze doar cu instalatori autorizaţi, care au în stoc echipamente omologate. Dacă nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid. În loc să funcţioneze 10 ani sau 20 de ani cât au garanţie, se pot defecta în doar câteva zile. Mai mult decât atât, dacă nu sunt instalate şi exploatate corect, îşi pierd foarte repede puterea, o simplă eroare putând să scadă capacitatea de stocare. Dacă bateriile nu funcţionează corect, sistemul fotovoltaic îşi pierde practic jumătate din utilitate. Deja nu mai putem vorbi de independenţă energetică sau facturi zero la curent. Iar acest lucru e cu atât mai riscant cu cât, conform legii, o persoană poate beneficia o singură dată de un astfel de program de finanţare. Altfel spus, Casa Verde este unica noastră şansă de a nu plăti minim 7.000-10.000 de euro pe un sistem fotovoltaic complet”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.
Beneficiile utilizării bateriilor vor avea efecte maxime în viitor, subliniază specialiştii Kilowat, mai ales atunci când va fi eliminată plafonarea preţului la energie şi când preţul la energie va fi mai mare în anumite ore din zi, când consumul este mai mare, adică seara sau anumite ore de vârf. În acest caz, bateriile de stocare vor deveni de interes pentru obţinerea independenţei energetice şi de către românii care nu le folosesc sau nu au sisteme fotovoltaice pe case.
Fondată de fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluţii de energie regenerabilă din România. Cu o echipă de specialişti în consultanţă şi în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluţii complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare şi consultanţă şi mentenanţă post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Până în prezent, Kilowat a montat peste 3.000 de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga ţară, din care 30% prin programul Casa Verde.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.