Românii instalează de 3 ori mai multe panouri solare şi pompe de căldură în 2024 faţă de anul trecut, pentru a reduce cât mai mult consumul de energie, din cauza facturilor tot mai mari pe timp de caniculă, arată Kilowat, companie de soluţii de energie verde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Românii instalează de 3 ori mai multe panouri solare şi pompe de căldură în 2024 faţă de anul trecut, pentru a reduce cât mai mult consumul de energie, din cauza facturilor tot mai mari pe timp de caniculă”, arată Kilowat, companie de soluţii de energie verde.

În contextul valurilor de caniculă şi al creşterii constante a preţurilor la energie, tot mai mulţi români caută soluţii pentru a-şi reduce costurile şi pentru a scăpa de grija facturilor la energie.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

“Facturile la energie sunt tot mai mari, iar acest lucru pune presiune pe bugetele românilor. Ei resimt creşteri semnificative la facturi, clienţii ne spun că plătesc mai mult nu doar că au crescut preţurile la energie, dar şi pentru că a crescut consumul de energie pentru răcirea locuinţelor din cauza caniculei. Creşterea temperaturilor şi instabilitatea climatică au determinat mulţi români să reevalueze modurile în care îşi asigură energia necesară gospodăriilor. Independenţa energetică nu mai este doar un concept futurist, ci o necesitate urgentă, pe care din ce în ce mai mulţi oameni o adoptă pentru a asigura confortul şi siguranţa locuinţelor lor. În acest context, cererea pentru panouri solare s-a triplat, românii investind din fonduri proprii între 3.000 de euro şi 15.000 de euro în dotarea caselor cu sisteme fotovoltaice”, declară Albert Soare, fondator Kilowat.

Dacă în trecut românii instalau sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 5 Kw în cele mai multe cazuri, anul acesta sunt tot mai multe solicitări pentru 7-10 Kw şi pentru sisteme de climatizare, cum sunt pompele de căldură aer-apă pentru răcire pe timp de vară. În judeţele Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj, Constanţa şi Sibiu au fost instalate cele mai multe sisteme fotovoltaice, arată datele Kilowat.

Fiind folosită o gamă largă de electrocasnice în casele românilor, este indicat atunci când vor să investească în obţinerea independenţei energetice să aibă în vedere nu doar costul de achiziţie, ci şi costurile de operare pe întreaga durată de viaţă. În timp ce panourile solare sau alte sisteme de clasă inferioară au un cost redus la achiziţionarea lor, consumul ridicat de energie pe termen lung le vor face mai scumpe decât produse similare de o calitate mai bună care iniţial au un cost mai mare.

“În acest moment consumatorii trăiesc într-o realitate paralelă în ceea ce priveşte preţul energiei. Lipsa de corelare a preţurilor diferenţiate pe intervale orare, astfel încât să fie mult mai apropiate de realitatea efectivă a pieţei energiei, privează eforturile naţionale de eficientizare energetică de ajutorul pe care consumatorii îl pot aduce prin adaptarea obiceiurilor de consum la situaţia reală a pieţei, iar pe consumatori îi privează de anumite avantaje pe care le pot avea. De exemplu, în aceste zile caniculare în timp ce energia se vinde aproape pe nimic la orele prânzului, ar fi de ajutor pentru sistemul energetic naţional ca şi consumul să crească, dar ei folosesc instalaţiile de aer condiţionat cu reţinere deoarece preţul este acelaşi. Dacă ar beneficia de un preţ corelat cu preţul de bursă toată lumea ar putea ţine aerele condiţionate pornite şi să se bucure de confort şi racordare fără costuri”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.

În prima etapă a obţinerea independenţei energetice, pentru un randament mai bun cost beneficiu, trebuie avută în vedere o scădere a facturilor cu 70%-90%, care este posibilă prin eficientizarea energetică a locuinţei. Soluţia nu stă într-un singur element, ci într-un ansamblu. Punctul de plecare este consumul actual care poate fi eficientizat, izolaţia şi tâmplăria joacă un rol cheie, iar cu cât o locuinţă este mai bine izolată cu atât va avea nevoie de mai puţină energie pentru încălzire şi răcire. Al doilea element constă în sistemul termic în sine, care pentru încălzire poate fi centrală pe gaz, centrală electrică sau pompă de căldură. Fără îndoială cel mai eficient sistem actual este pompa de căldură. Bineînţeles, o scădere a facturilor nu poate fi obţinută fără o sursă proprie de producţie a energiei, o centrală fotovoltaică care să producă cât consumă fiecare beneficiar şi eventual accesorizată cu un sistem de stocare a energiei care să ne ofere siguranţa şi confort, după caz şi o staţie de încărcare pentru maşini electrice.

”Totodată, este important ca toate elementele mai sus menţionate să funcţioneze în armonie, ceea ce implică o automatizare astfel încât să comunice între ele şi să ofere un randament ca ansamblu. De exemplu, centrala fotovoltaică poate comunica cu pompa de căldură iar în timpul iernii pe timp de zi beneficiarul să aleagă ca supraproducţia de energie să o folosească pentru a încălzi suplimentar apa din boiler. Pompele aer-aer pot comunica cu pompa de căldură aer-apă pentru a funcţiona alternativ în cel mai eficient mod ca să atingă şi să menţină temperatura setată pentru fiecare încăpere, iar staţia de încărcare auto poate fi setată să folosească energie doar din surplus fără să mai extragă curent şi din reţeaua naţională”, spun reprezentanţii companiei.

În acest moment românii care locuiesc la bloc au mai puţine opţiuni decât ceilalţi - pot monta pompe de căldură şi pot instala doar centrale special concepute, de capacitate mică cu stocare, deoarece nu pot deveni prosumatori încă. În acest sens, reprezentanţii Kilowat speră ca, în viitorul apropiat, să fie permisă prosumarea de la o locaţie la alta. Astfel, cei care stau la bloc se pot alia în comunităţi de prosumatori şi pot instala centrale fotovoltaice acolo unde pot, chiar şi pe bloc, iar energia produsă să fie atribuită locurilor de consum.

România are preţuri ridicate la energie, de 69 euro / MWh, comparativ cu preţurile energiei din Spania şi Portugalia, care ajung şi la 1 euro / MWh. Costurile energiei în ţările din Occident au ajuns atât de mici deoarece atât Spania, cât şi Portugalia au investit masiv în surse de producţie a energiei verzi. Însă, prin investiţii inteligente în infrastructură verde şi tehnologii inovatoare, România poate reduce dependenţa de sursele tradiţionale de energie, care sunt mult mai costisitoare şi poluante.

De altfel, România are capacitatea şi toate resursele pentru a face tranziţia cât mai repede către energie regenerabilă şi pentru a deveni o ţară 100% verde. Astfel, în următorii 5 ani, ţara noastră ar putea depăşi Spania sau Portugalia în ceea ce priveşte producţia de energie verde, spun reprezentanţii Kilowat.

Fondată de fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluţii de energie regenerabilă din România. Cu o echipă de specialişti în consultanţă şi în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluţii complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare şi consultanţă şi mentenanţă post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Până în prezent, Kilowat a montat peste 1.000 de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga ţară, din care 30% prin programul Casa Verde.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.