Compania KazMunayGas (KMG) a început expedierea petrolului kazah din portul Ceyhan în direcţia României, a anunţat sâmbătă serviciul de presă al companiei din Kazahstan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şeful KMG, Magzum Mirzagaliev, a vizitat portul turcesc Ceyhan şi a fost informat despre procesul de expediere a petrolului kazah către rafinăria "Petromidia", care este deţinută de KMG.

"Astăzi suntem prezenţi la un eveniment important pentru industria naţională de petrol şi gaze. Nu este o coincidenţă faptul că şeful statului acordă o atenţie atât de mare dezvoltării de noi rute de aprovizionare pentru petrolul kazah. În această ordine de idei, este bine că acordurile noastre cu compania azeră SOCAR au devenit acum o realitate. Acest lucru indică perspective bune pentru extinderea în continuare a cooperării noastre", a declarat Mirzagaliev în timpul ceremoniei de începere a transportului.

Prima încărcătură de 80.000 de tone de petrol de la terminalul Ceyhan este transportat cu petrolierul kazah Alatau, deţinut de Kazmortransflot (o subsidiară a KMG), şi se va îndrepta spre portul românesc Constanţa cu descărcare pentru rafinăria Petromidia.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Un acord pe cinci ani pentru tranzitul de petrol pe ruta Aktau-Baku-Ceyhan, în volum anual de 1,5 milioane de tone, a fost semnat la sfârşitul anului trecut între KMG şi SOCAR din Azerbaidjan. În luna martie a acestui an, au început transporturile de petrol kazah de-a lungul rutei Aktau-Baku. Flotele din Kazahstan şi Azerbaidjan sunt implicate în transport pe bază de paritate. Până la 20 aprilie, din portul Aktau au fost expediate 86.000 de tone.

Aflat la Ceyhan, şeful KMZ a mulţumit conducerii companiei mixte Tengizchevroil pentru o serie de negocieri de succes privind condiţiile de transport prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan.

Petrolul kazah nu este supus sancţiunilor occidentale, spre deosebire de ţiţeiul rusesc, deşi sancţiunile au creat probleme pentru unele produse din Kazahstan.

În octombrie anul trecut, ministrul energiei Virgil Popescu a fost în Kazahstan, împreună cu alţi colegi din guvern, pentru 16-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe pentru cooperare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică.

CITEȘTE ȘI Kazahstanul a intensificat exporturile de petrol care ocolesc Rusia, în primul trimestru al anului 2023

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.