Compania de securitate cibernetică Kaspersky a anunţat marţi că detectează activităţi intensificate de fraudă în contextul lansării celui mai popular smartphone, iPhone 12, cercetătorii companiei au găsit aproximativ 100 de domenii suspecte în întreaga lume care menţionau “Apple” drept companie.
”Apple va ţine astăzi un eveniment online iar zvonurile spun că acesta va fi despre introducerea noii game iPhone 12. După cum am putut observa însă de-a lungul anilor, nu numai utilizatorii Apple sunt interesaţi de aceste evenimente, ci şi escrocii. În primele nouă luni ale anului 2020, Kaspersky a observat că infractorii sunt interesaţi în mod constant de utilizatoriii Apple şi de conturile lor. De exemplu, în fiecare lună, cercetătorii companiei au găsit aproximativ 100 de domenii suspecte în întreaga lume care menţionau Apple drept companie. Majoritatea acestor site-uri web solicită utilizatorilor să introducă ID-ul şi parola lor Apple. Numărul acestor resurse a crescut rapid în septembrie, iar până la finalul lunii, existau deja 1.950 de astfel de domenii”, a anunţat compania.
După ce au analizat numele acetor resurse, experţii Kaspersky au sesizat că unele dintre acestea se oferă să găsească telefoane pierdute, în timp ce altele oferă ajutor pentru recăpătarea accesului la conturile personale. Există, de asemenea, site-uri de phishing care imită serviciile de asistenţă Apple.
”Cel mai probabil, aceste resurse au fost create cu scopul de a fura conturile utilizatorior dar nu au funcţionat corect şi au rămas în final doar un software abandonat. Escrocilor le place să folosească aceste pagini ca măsură de precauţie, astfel încât atunci când o resursă este blocată, să poată activa imediat alta”, spun reprezentanţii companiei.
Tatyana Sidorina, security expert la Kaspersky, le recomandă utilizatorilor să fie mai vigilenţi.
“Această reapariţie a interesului escrocilor pentru serviciile Apple arată că aceştia ar beneficia de orice lucru le-ar atrage atenţia utilizatorilor. Lansarea noului iPhone ar putea fi o oportunitate perfectă pentru escroci de a răspândi caracteristici rău intenţionate”, afirmă ea.
Pentru a evita astfel de înşelăciuni, Kaspersky le recomandă utilizatorilor să fie sceptici cu privire la orice ştiri, oferte sau promoţii extrem de generoase, deoarece cel mai probabil acestea nu sunt adevărate.
”Verificaţi dacă mesajele provin din surse de încredere. Nu daţi click pe link-urile din e-mail-urile sau mesaje suspecte primite în mesageria instant sau pe reţelele sociale. Verificaţi autenticitatea site-urilor pe care intenţionaţi să le accesaţi. Instalaţi o soluţie de securitate fiabilă, cu o bază de date actualizată, care include cele mai recente atacuri de tip phishing”, recomandă compania.
Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Portofoliul companiei include protecţie endpoint de top şi mai multe soluţii specializate de securitate şi servicii, pentru a combate ameninţările digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky, precum şi 270.000 de companii client.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.