Google, companie deţinută de Alphabet, a dominat ilegal două pieţe esenţiale ale tehnologiei de publicitate online, a decis joi un judecător federal din SUA, într-o nouă lovitură pentru gigantul tech într-un caz antitrust iniţiat de Departamentul american al Justiţiei, transmite CNBC.
Judecătoarea Leonie Brinkema, de la tribunalul districtual din Alexandria, Virginia, a concluzionat că Google a monopolizat în mod ilegal piaţa serverelor de anunţuri pentru publisheri şi piaţa platformelor de schimb de anunţuri (ad exchanges), care intermediază tranzacţiile dintre cumpărători şi vânzători de spaţii publicitare. În schimb, instanţa a considerat că acuzatorii nu au reuşit să demonstreze un monopol în reţelele de publicitate destinate agenţilor de publicitate.
Decizia deschide posibilitatea ca procurorii să ceară divizarea diviziilor de publicitate ale Google. Departamentul Justiţiei din SUA a sugerat deja că Google ar trebui să vândă cel puţin Google Ad Manager, care include atât serverul de anunţuri pentru publisheri, cât şi platforma sa de ad exchange.
Astfel, Google ar putea fi vizată de două procese separate în SUA, care ar putea duce la vânzarea unor active sau la modificarea profundă a practicilor sale de afaceri. Săptămâna viitoare, un alt proces va începe în Washington, unde DOJ solicită, printre altele, ca Google să renunţe la browserul Chrome pentru a pune capăt dominaţiei în căutările online.
Potrivit Reuters, Google ar fi explorat deja opţiunea vânzării platformei sale de de anunţuri publicitare, pentru a linişti autorităţile de reglementare din Europa.
Procesul din Virginia a durat trei săptămâni şi a fost bazat pe acuzaţiile aduse de Departamentul Justiţiei şi un grup de state americane, potrivit cărora Google a folosit tactici clasice de creare a unui monopol, inclusiv achiziţii strategice pentru eliminarea concurenţei, blocarea clienţilor în ecosistemul propriu şi controlul strict al modului în care se derulează tranzacţiile din piaţa de publicitate online.
Avocaţii Google au susţinut că procesul se concentrează pe fapte din trecut, când compania încă lucra la integrarea instrumentelor sale cu produse ale altor firme, şi că autorităţile ignoră concurenţa venită din partea unor jucători mari precum Amazon sau Comcast, în condiţiile în care bugetele de publicitate digitală se mută către aplicaţii şi conţinut video în streaming.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.