Johnson & Johnson (J&J) nu va mai comercializa pudra de talc pentru bebeluşi Baby Powder în Statele Unite şi Canada, compania explicând că cererea a scăzut în urma ”dezinformării” legate de siguranţa produsului, pe fondul unui număr foarte mare de procese, transmite Reuters.
J&J are peste 19.000 de procese din parea consumatorilor şi supravieţuitorilor acestora care susţin că produsele pe bază de talc i-au îmbolnăvit de cancer din cauza contaminării cu azbest, substanţă cunoscută că este cancerigenă. Multe procese sunt în sarcina unui judecător districtual din New Jersey.
”Aş vrea ca mama mea să fie aici pentru a trăi această zi”, a declarat Crystal Deckard,, a cărei mamă, Darlene Coker, a acuzat că Baby Powder i-a provocat mezoteliom. Ea a renunţat la procesul intentat în 1999 după ce a pierdut litigiul prin care cerea ca J&J să publice datele interne. Coker a murit de mezoteliom în 2009.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
J&J a afirmat într-un comunicat că ”îşi păstrează încrederea în pudra bazată pe talc Baby Powder”, citând studii ştiinţifice de zeci de ani.
Grupul a ajuns în centrul atenţiei în privinţa siguranţei pudrei de talc pentru bebeluşi în urma unei investigaţii publicate de Reuters în 2018, potrivit căreia J&J a ştiut de zeci de ani că talcul a conţinut aazbest.
Date interne ale companiei, date din studii clinice şi alte dovezi au arătat că cel puţin din 1971 şi până la începutul anilor 2000 talcul brut şi pudra finală a companiei au fost uneori testate pozitiv pentru mici cantităţi de azbest.
Articolul publicat de Reuters a provocat vânzarea de acţiuni J&J care a dus la scăderea valorii de piaţă a companiei cu circa 40 de miliarde de dolari într-o singură zi şi a creat o criză de imagine publică a acesteia. Compania a fost ţinta unul val de întrebări legate de posibilele efecte avute de unul dintre cele mai reprezentative produse ale sale asupra sănătăţii.
J&J a fost şi ţinta unui investigaţii federale penale în legătură cu transparenţa în privinţa siguranţei produselor din talc, o investigaţie în 41 de state legată de vânzările de pudră de talc pentru copii şi o investigaţie referitoare la riscurile implicate pentru sănătate de produsele de consum cu talc care conţin azbest, a unei subcomisii din Congres.
Reprezentantul Raja Krishnamoorthi, care a condus investigaţia din Congres, a descris decizia J&J de a opri vânzarea pudrei de talc pentru bebeluţi ”drept o victorie majoră pentru sănătatea publică”.
Ca răspuns la dovezile legate de contaminarea cu azbest apărute în presă, în instanţe şi în Capitol Hill, J&J a afirmat în mod repetat că produsele din talc sunt sigure şi nu provoacă cancer.
Pe lângă controversa legată de pudra de talc, grupul J&J are calitatea de învinuit, alături de producători de medicamente, în peste 2.900 de procese în care sunt acuzaţi că au promovat incorect produse cu opiu, care dau dependenţă.
În luna august a anului trecut, un judecător din Oklahoma a dat un prim verdic în acest litigiu, ordonând J&J să plătească 572,1 milioane de dolari statului, pentru controbuţia avută la epidemia de opioide pentru că a promovat în mod înşelător calmante pentru durere care dau dependenţă.
J&J a contestat în instanţă hotărârea ată de judecătorul din Oklahoma şi neagă că a provocat criza opioidelor.
Johnson & Johnson a anunţat marţi că a oprit livrările de pudră de talc pentru bebeluşi atunci când criza de COVID-19 a dus la limitarea livrărilor şi a producţiei şi că va opri vânzările pe piaţa din America de Nord.
Comercializată neîntrerupt din 1894, pudra de talc Baby Powder a Johnson & Johnson reprezintă în prezent doar 0,5% din afacerile cu produse de consum ale grupului din Statele Unite, dar rămâne un simbol al imaginii de companie prietenoasă pentru familii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.