Dezvoltatorii de spaţii de birouri ar trebui să livreze în acest an 10 proiecte care însumează 219.500 metri pătraţi (mp), suprafaţă în scădere cu 37% faţă de cea finalizată în 2016, dar o mare parte din proiectele anunţate au şanse mari să fie amânate pentru 2018, a declarat directorul general al firmei de consultanţă imobiliară JLL, Silviana Petre Badea, într-un interviu acordat News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 “Anul acesta este cam penurie, nu prea sunt proiecte care să se livreze. În general dacă proiectele sunt programate a fi finalizate în trimestrul al treilea sau al patrulea este posibil ca acestea să ajungă să fie livrate în următorul an. Anul acesta sunt puţine livrări efectiv goale. Anul viitor vor fi livrate mai multe decât anul acesta”, a afirmat Petre Badea.

Circa 14 proiecte office sunt în construcţie în România, care ar trebui să pună pe piaţă în următorii doi ani circa 310.500 mp de spaţii de birouri, reiese din datele transmise de JLL, la solicitarea News.ro.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Din suprafaţa totală care va fi livrată în următorii doi ani, de 310.500 mp, circa 75% va fi construită în Bucureşti. Restul de 76.000 mp va fi livrat în următorii doi ani în Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov.

Până la finalul acestui an ar trebui să fie livraţi 219.500 mp de spaţii de birouri în România, din care 173.500 mp în Bucureşti, 39.000 mp în Timişoara, 18.500 mp în Cluj-Napoca, 10.000 mp în Iaşi şi 8.500 mp în Braşov.

Zonă de provincie a început să devină interesantă pentru investitori.

“Piaţa are mult potenţial de dezvoltare. Piaţa de birouri din Bucureşti poate este un pic cam competitivă, dar piaţa office din afară Capitalei este o oportunitate pentru dezvoltare, dar şi pentru achiziţii”, a spus Petre Badea.

Deşi oraşele din provincie sunt interesante pentru dezvoltatorii de birouri, ele sunt penalizate de lipsa de lichiditate.

“Deşi cereri din partea de chiriaşilor există, dezvoltatorii din zona de provincie continuă să fie locali. Deocamdată nu există lichiditate în provincie. Dacă în Bucureşti există lichiditate, în provincie aceasta este zero. Clujul şi Iaşul ar avea nevoie de noi dezvoltări de proiecte office”, a menţionat directorul general al JLL.

Cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari din Timişoara sunt oamendii de afaceri Iulian Dascălu şi Ovidiu Şandor.

În 2018 sunt programate a finalizate patru proiecte în Bucureşti, care ar totaliza 91.000 mp.

Proiectele aflate în prezent în construcţie:

SURSA: JLL

Dezvoltarea pieţei

Directorul JLL susţine că piaţa de terenuri a început să se dezgheţe cu achiziţii bine ţintite: Portalnd a cumpărat teren pentru Floreasca Park, sau achiziţia făcută de Vastint.

“Piaţa a devenit mult mai lichidă cu o cerere sănătoasă. Ceea ce am văzut înainte de criză, nu mai vedem acum. Dezvoltatorii îşi fac nişte calcule foarte clare. Dacă cineva achiziţionează un teren lângă cu 200 de euro pe metru pătrat, nu se lasă influenţaţi. Pentru că atunci oamenii credeau că tot ce zboară se mănâncă, iar acum îşi fac calcule. Criza a avut un foarte bun rolul de a curăţa şi de a restabili o disciplină de investiţii normală de altfel”, a explicat Petre Badea.

Potrivit JLL, un investitor important care şi-a pus amprenta asupra pieţei este Vastint, divizia imobiliară a Ikea.

“Le-a luat ceva vreme să intre pe această piaţă. Dar când au intrat, au intrat în forţă prin nişte achiziţii importante, impresionante din multe puncte de vedere. Au adus o încredere pentru că Ikea reprezintă un brand şi modul lor de a investit reprezintă o pecete de aprobare. În mod clar nume ca Ikea ajută în peisajul investiţional de aici (...) pentru că este recunoscut în lume ca un investitor precaut”, a mai spus Petre Badea.

Vastint a cumpărat în 2010 un teren pentru proiectul Timpuri Noi Square.

Prima fază a proiectului va include două clădiri de birouri cu o suprafaţă de 33.000 de metri pătraţi şi va fi inaugurată în primul trimestru din 2017.

Valoarea investiţiei se ridică la 50 de milioane de euro.

La începutul anului trecut, suedezii de la Ikea anunţau construcţia celui mai mare proiect imobiliar în partea de nord a Bucureştiului, pe terenul de 48 de hectare achiziţionat de la un antreprenor român, unde va urma să construiască atât apartamente, cât şi birouri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.