Autoritatea de supraveghere a concurenţei din Japonia a declarat luni că investighează Google, parte a grupului Alphabet, pentru presupuse încălcări ale legii antitrust în ceea ce priveşte practicile sale în sectorul serviciilor de căutare pe platformele mobile, crescând presiunea autorităţilor de reglementare asupra gigantului tehnologic din SUA, transmite CNBC.
Comisia Japoneză pentru Comerţ Echitabil a declarat că examinează dacă Google a încheiat acorduri cu producătorii de smartphone-uri Android pentru a împărţi veniturile din reclamele din serviciile de căutare, cu condiţia ca producătorul de dispozitive să nu instaleze un motor de căutare rival.
Autoritatea de reglementare examinează, de asemenea, dacă serviciile Google sunt prioritare pe telefoanele Android.
FTC din Japonia solicită opinii ale unor terţi ca parte a anchetei, care urmează să fie transmise până pe 22 noiembrie.
Ca răspuns, Google a spus că Android este ”o platformă open-source care a permis o diversitate” de parteneri şi producători de dispozitive.
”Deschiderea şi flexibilitatea sa asigură că utilizatorii au întotdeauna posibilitatea de a-şi personaliza dispozitivele pentru a se potrivi nevoilor lor, inclusiv modul în care navighează şi caută pe internet sau descarcă aplicaţii”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Google pentru CNBC, prin e-mail.
Android este cel mai mare sistem de operare mobil din lume, reprezentând o cotă de piaţă de aproximativ 80% din smartphone-urilor.
Unele dintre practicile de afaceri ale Google în ceea ce priveşte Android au intrat sub controlul autorităţilor de reglementare din întreaga lume în ultimii ani.
În 2018, Uniunea Europeană a amendat Google cu o amendă record de 4,34 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari) pentru că a abuzat de dominaţia Android.
UE a declarat că Google a favorizat în mod nedrept propriile servicii, forţând producătorii de smartphone-uri să preinstaleze aplicaţiile Google Chrome şi Search într-un pachet cu magazinul său de aplicaţii, Google Play.
O instanţă din UE a redus uşor amenda anul trecut, după o contestaţie din partea Google, dar a fost în general de acord cu constatările autorităţilor de reglementare.
Într-un proces care a început luna trecută, Departamentul de Justiţie al SUA a susţinut că Google a încălcat legea anti-monopol prin acorduri exclusive cu producătorii de telefoane mobile şi producătorii de browsere, pentru a face motorul său de căutare implicit pentru consumatori.
Această procedură în desfăşurare este cel mai mare proces antitrust tehnologic din SUA din ultimele decenii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.