Stadiul actual al investiţiilor, cum au fost afectate de criza Covid-19, perspectivele în viitorul apropiat şi ce trebuie făcut pentru creşterea lor vor fi temele principale pe care speakeri de top le vor dezbate, joi, 20 mai, de la ora 10.00, la a doua ediţie a videoconferinţei “RoInvest”, organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
Videoconferinţa îşi propune să susţină investiţiile ca soluţie pentru înlăturarea efectelor crizei şi pentru dezvoltarea ţării şi va fi transmisă de televiziunea Profit.ro TV, pe pagina Agenţiei de presă News.ro şi pe pagina de Facebook News.ro.
Evenimentul va fi deschis cu un mesaj al Administraţiei Prezidenţiale, transmis de consilierul prezidenţial Cosmin MARINESCU, care conduce Departamentul de Politici Economice şi Sociale al Preşedinţiei României.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Cătălin DRULĂ şi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian TELEMAN, şi-au anunţat participarea la videoconferinţa “RoInvest”, transporturile, infrastructura şi digitalizarea fiind printre principalele domenii în care ar trebui investit masiv în România.
Până în prezent la eveniment au confirmat prezenţa Ramona JURUBIŢĂ - Preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), Cristian NACU - Senior country officer pentru România şi Republica Moldova al International Finance Corporation, World Bank, Daniela MARIN - Principal Manager, European Bank for Reconstruction and Development, Mauricio Mesa GOMEZ - Country Manager, Cordia Romania şi Spania, Dragoş ANASTASIU - Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Coordonator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), Dragoş ROŞCA - CEO al Delta Asset Invest, Romanian Business Leaders (RBL).
În perioadele de criză sunt necesare investiţii mari în economie, iar statul dă semnalul. Guvernul trebuie să propună şi să implementeze investiţii care să deschidă oportunităţi de business şi să limiteze efectele economice şi sociale ale restricţiilor din ultima perioadă. La fel companiile private ar trebui să investească în dezvoltare, dar şi în producţie pe care să o vândă, să vină cu idei noi de business şi să îşi onoreze toate comenzile şi datoriile. Economia trebuie să meargă înainte, principalele obiective fiind încurajarea producţiei şi consumului. La eveniment ne propunem să discutăm planurile de investiţii ale statului cu fonduri proprii şi cu fonduri europene, precum şi ale mediului privat pentru susţinerea dezvoltării afacerilor şi a economiei în general.
Subiectele discutate vor fi: Programul guvernamental de investiţii în perioada crizei şi post-criză; Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă; Iniţiativa celor Trei Mări - o platformă bazată pe investiţii pentru redresare economică; Investiţiile în infrastructura de transport - baza dezvoltării ţării; Investiţii în infrastructura de comunicaţii - Digitalizarea serviciilor publice româneşti. Este favorizată de criza Covid-19?; Ce strategii de investiţii sunt puse în aplicare?; În ce domenii investim în criză - statul şi companiile private?; Fondurile de investiţii - soluţie pentru companii şi susţinerea economiei; Implicarea băncilor în susţinerea investiţiilor companiilor şi proiectelor publice şi private; Investiţiile străine în contextul crizei Covid-19; Facilităţi economice şi fiscale pentru investiţii; Este nevoie de o strategie guvernamentală de investiţii pe termen lung?
De remarcat că 20% din fondurile alocate investiţiilor din transport, mediului de afaceri şi mobilităţii, regenerării urbane şi valorificării patrimoniului cultural din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie să fie cheltuite pentru includerea componentei digitale în proiectele respective. Procentul respectiv este în concordanţă cu ambiţiile Comisiei Europene privind tranziţia verde şi digitală, dar şi cu regulamentul adoptat de Parlamentul European şi aprobat de Consiliul Uniunii Europene privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.
Guvernul a anunţat anul trecut un plan de relansare a economiei, luând în calcul şi crearea unui fond de investiţii deţinut în primă fază de statul român, dar şi în susţinerea investiţiilor greenfield.
Investiţiile statului, din buget şi din fonduri UE, în 2021 ar urma să fie 62 mld. lei (12,5 mld. euro), echivalent a 5,5% din PIB, mai mari cu peste 8 miliarde lei decât în 2020. Promisiunea Guvernului este că, în următorii 4 ani, statul va investi în economie 50 miliarde euro. În 2020, statul a dus în investiţii 53 de miliarde de lei (12,5 mld. euro), echivalent a 5,1% din PIB, bani din fondurile bugetului şi fonduri UE. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în 2020 investiţiile totale nete realizate în economia naţională au însumat 106 miliarde lei, în creştere cu 0,1% faţă de 2019. Astfel, Guvernul pune miza pe investiţii, mai ales din fonduri UE, cu cea mai mare alocare procentuală şi în termeni absoluţi şi este semnificativă nu doar prin dimensiunea ei, dar şi pentru că arată o schimbare de optică după ce mulţi ani la rând execuţiile bugetelor de investiţii au fost nesatisfăcătoare.
Partener al evenimentului este Cordia.
Mai multe detalii despre eveniment la: https://evenimente.news.ro/videoconferinta-news-ro-roinvest-editia-a-ii-a-20074750
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.