Ţinta ca relaţiile comerciale dintre România şi Turcia să ajungă la 10 miliarde de dolari este un obiectiv fezabil, în pofida unui declin în ultimii ani, a declarat ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, într-un interviu pentru News.ro.
„În ultimii doi ani s-a înregistrat un uşor declin. Dar această ţintă de 10 miliarde (de dolari – n.r.) a fost reiterată de ambele guvernări (din România şi Turcia – n.r.): de ambii preşedinţi, de ambii premieri şi nu este un obiectiv nerealist. De fapt, în 2008, relaţiile comerciale bilaterale au fost de opt miliarde, în 2014 au fost de 6,5 (miliarde – n.r.), în prezent sunt de aproximativ cinci miliarde, dar anul acesta constatăm deja o creştere a comerţului bilateral, potrivit datelor din primul semestru. Deci avem în continuare ca obiectiv ferm această cifră de 10 miliarde”, a afirmat ambasadorul.
El a explicat că aceste fluctuaţii nu îşi au originea în relaţiile bilaterale, ci în modificările la nivel mondial.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Am verificat dacă putem face ceva în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale pentru a elimina eventuale obstacole, dar nu, lucrurile merg în direcţia bună. Pe măsură ce economia Turciei a început să crească din nou – în primul trimestru al acestui an am avut o creştere economică de 5%, ceea ce este foarte mult, una dintre cele mai mari din lume – acest lucru se reflectă, inevitabil, şi la nivelul comerţului bilateral”, a declarat diplomatul.
Un aspect pozitiv al relaţiilor comerciale dintre Bucureşti şi Ankara este faptul că balanţa este echilibrată, a notat el.
„În unii ani România are excedent (de exporturi în Turcia, faţă de importuri – n.r.), iar în alţi ani are Turcia”, a spus ambasadorul.
De altfel, relaţiile economice – comerţul şi investiţiile - reprezintă una dintre priorităţile Parteneriatului Strategic încheiat de România şi Turcia în 2011.
„După cum spuneam, prioritatea este economia, pentru ambele părţi, iar lucrurile merg bine, cu rezultate tangibile. Nu numai că vorbim, dar obţinem şi rezultate tangibile, în beneficiul ambelor noastre naţiuni şi ţări”, a dat el asigurări.
În ceea ce priveşte investiţiile, numeroase companii turce au investit sau operează în România. „Aşteptăm ca şi companiile româneşti să meargă în Turcia, (prezenţa lor – n.r.) nu este foarte puternică în prezent”, le-a transmis el societăţilor româneşti.
Potrivit datelor publicate de Ministerul turc de Externe, Turcia se numără printre cei mai mari investitori din România, cu o valoare a investiţiilor ce depăşeşte şase miliarde de dolari, luând în calcul şi sumele venite din ţări terţe.
În România, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) erau înregistrate, în aprilie 2016, aproape 14.500 de companii cu capital turc în România, cu un capital social subscris de circa 500 milioane euro. Turcia ocupă locul 16 în topul investitorilor străini din România.
Interviul integral cu ambasadorul Turciei la Bucureşti va fi difuzat vineri la ora 12:00.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...