Schimbarea ministrului Transporturilor nu influenţează evoluţia reformei în Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), dar nu există încă un termen exact în ceea ce priveşte spargerea companiei în două entităţi separate, în contextul în care premierul Dacian Cioloş a motivat schimbarea fostului ministru al Transporturilor, Dan Costescu, şi prin lentoarea procesului de reformă al CNADNR, a declarat directorul general al CNADNR, Cătălin Homor, într-un interviu acordat joi News.ro, chiar în ziua în care s-a schimbat ministrul Transporturilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cătălin Homor a fost pariul fostului ministru al Transporturilor, Dan Costescu, şi al premierului pentru restructurarea CNADNR, o companie-mamut cu bugete de miliarde de lei în fiecare an.

Homor a fost adus la şefia CNADNR la începutul lui decembrie 2015, după instalarea guvernului tehnocrat, de la Metrorex, altă companie din subordinea Ministerului Transporturilor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La Metrorex, Homor a fost director de investiţii şi achiziţii publice, între 2013 şi 2015, şi a ocupat o scurtă perioadă de timp poziţia de director general interimar. 

Între timp, Dan Costescu, ministrul care l-a adus e Homor la şefia CNADNR, a fost schimbat săptămâna aceasta din funcţie, iar premierul Dacian Cioloş a menţionat că situaţia de la CNADNR este principala cauză a schimbării ministrului Transporturilor. 

”La Transporturi am decis acest lucru pentru că domnul ministru (Dan Costescu - n. red.) a făcut mai multe lucruri, dar am fost nemulţumit de cum a progresat reforma CNADNR. Este o structură foarte stufoasă şi clar ineficientă”, a spus Cioloş.

Premierul a amintit că întârzierea reformei în companie a dus şi la întârzieri în execuţia unor lucrări de infrastructură, cum ar fi tronsonul de autostradă Lugoj-Deva.

Însă Cătălin Homor vorbeşte, în interviul acordat News.ro, de un proces de reformă în etape demarat deja în cadrul CNADNR, iar un prim pas a fost făcut prin desfiinţarea a 68 de posturi de conducere, măsură anunţată la începutul lunii mai.

”Circuitele interne ale documentelor au fost simplificate foarte mult. Următoarea etapă o reprezintă angajarea personalului de specialitate cu experienţă în domeniu. Al treilea pas va fi separarea activităţii companiei în întreţinere şi investiţii. Nu pot să dau un termen exact, dar se lucrează la această separare”, a spus Homor.

Decizia efectivă de separare a companiei aparţine Guvernului.

Joi, fostul ministru al Transporturilor şi-a făcut bilanţul la conducerea ministerului şi a răspuns şi principalei nemulţumiri exprimate de premierul Dacian Cioloş în legătură cu mandatul său, aceea privind lentoarea restructurării CNADNR. 

El susţine că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru separarea companiei este gata şi poate intra spre aprobare în guvern în luna august.

“Textul OG de separare a CNADNR în două companii separate de Investiţii şi de Mentenanţă este deja elaborat, fiind programat pentru prezentarea în vederea aprobării în Guvern în august ac. În baza acestei Ordonanţe, România poate operaţionaliza în acest an Compania de Investiţii Rutiere!” a afirmat Costescu, în comunicatul în care şi-a prezentat bilanţul.

Acţiunea de spargere a CNADNR în două entităţi separate, întreţinere şi investiţii, a fost anunţată de către Costescu la sfârşitul lunii mai.

Compania de drumuri, cu şapte direcţii regionale aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, se ocupă în prezent atât de organizarea de licitaţii pentru marile proiecte de infrastructură, cât şi de activitatea de reparaţii, mentenanţă şi lucrări de deszăpezire pe drumurile naţionale şi judeţene.

În vedere creşterii nivelului profesional al personalului din cadrul companiei de drumuri, CNADNR va scoate la concurs 60 de posturi.

Compania caută în special ingineri, dar şi ecologi şi arheologi, pentru a accelera procesul de obţinere a avizelor de mediu. În plus, CNADNR caută proiectanţi de drumuri, poduri şi tuneluri.

”Există o intenţie de reprofesionalizare a personalului companiei. Următorul pas îl reprezintă angajarea de personal calificat, cu experienţă, care să aducă plusvaloare companiei”, a precizat Homor, în interviul acordat News.ro.

Aceste angajări au legătură şi cu schimbarea de filosofie în implementarea proiectelor, prin care CNADNR va realiza studiile de fezabilitate şi proiectele tehnic, dar se va ocupa şi de obţinerea autorizaţiilor de construire şi a avizelor de mediu.

Astfel, un proiect va fi scos la licitaţie cu aproape toate problemele birocratice rezolvate, pentru ca un constructor să se apuce imediat de lucru după ce câştigă un contract.

Actualul model de lucru - în care partea birocratică este realizată, în principal, de firmele de construcţii - a fost una dintre principalele surse de întârzieri, potrivit directorului general al CNADNR. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.