Venitul brut realizat de salariaţii care au lucrat cu contract de muncă cu program complet de lucru şi au fost plătiţi pentru întreaga lună octombrie 2023 a fost 7.341 lei, cu mai mult de o pătrime faţă de salariul brut de bază (5.742 lei). În medie, venitul brut realizat de salariaţii femei a fost mai mic cu 536 lei decât cel realizat de salariaţii bărbaţii, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
”Venitul brut realizat de salariaţii care au lucrat cu contract de muncă cu program complet de lucru şi au fost plătiţi pentru întreaga lună octombrie 2023 a fost 7.341 lei, cu mai mult de o pătrime faţă de salariul brut de bază (5.742 lei). Circa 40% din salariaţii care au lucrat cu contract de muncă cu program complet de lucru şi au fost plătiţi pentru întreaga lună octombrie 2023 au realizat venituri brute în intervalul 4.001-8.000 lei. În medie, venitul brut realizat de salariaţii femei a fost mai mic cu 536 lei decât cel realizat de salariaţii bărbaţii. Veniturile brute cele mai ridicate au fost realizate de salariaţii din grupele de vârstă 30-44 ani”, arată datele INS.
Numărul salariaţilor care au lucrat cu contract de muncă cu program complet de lucru şi au fost plătiţi pentru întreaga lună octombrie 2023 a fost 4,588 milioane, din care 46,8% femei. Repartizarea pe activităţi economice relevă faptul că majoritatea salariaţilor, atât bărbaţi, cât şi femei, care au lucrat cu contract de muncă cu program complet de lucru şi au fost plătiţi pentru întreaga lună octombrie 2023 şi-au desfăşurat activitatea în industria prelucrătoare (19,9%), respectiv în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (16,6%).
Salariaţii bărbaţi au deţinut ponderi importante şi în activităţile de construcţii (14,8% din numărul salariaţilor bărbaţi), respectiv în cele de transport şi depozitare (10,8% din numărul salariaţilor bărbaţi). Peste trei pătrimi din numărul salariaţilor din activităţile de sănătate şi asistenţă socială, respectiv de învăţământ au fost femei.
Grupele majore de ocupaţii în care au lucrat cei mai mulţi salariaţi bărbaţi au fost cele de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – GM8, respectiv muncitori calificaţi şi asimilaţi – GM7 (aproximativ 17% din numărul salariaţilor bărbaţi, pentru fiecare grupă majoră de ocupaţii în parte). Salariaţii femei au activat cu preponderenţă ca specialişti în diverse domenii de activitate – GM2 (29,0% din numărul salariaţilor femei) sau ca lucrători în domeniul serviciilor – GM5 (20,9% din numărul salariaţilor femei).
Pe grupe de vârstă, contingentul cel mai numeros (79,7% din numărul salariaţilor, respectiv 3,655 milioane persoane) s-a situat în intervalul 30-59 ani. Grupele de vârstă 15-24 ani, respectiv 60 ani şi peste au fost aproape în mod egal reprezentate (6%, respectiv 5,9% din numărul salariaţilor). În grupa de vârstă preponderentă (30-59 ani) s-au regăsit 77,9% dintre salariaţii bărbaţi, respectiv 81,7% dintre salariaţii femei.
Salariul brut de bază şi venitul brut realizat în octombrie 2023
În medie, salariul brut de bază cu care au fost încadraţi salariaţii care au lucrat cu contract de muncă cu program complet de lucru şi au fost plătiţi pentru întreaga lună octombrie 2023 a fost 5.742 lei. Venitul brut realizat ca urmare a remunerării în funcţie de anumite caracteristici şi/sau performanţe salariale (în funcţie de contracte/proiecte) s-a situat cu mai mult de o pătrime peste salariul brut de bază (7.341 lei).
Circa 40% dintre salariaţii care au lucrat cu contract de muncă cu program complet de lucru şi au fost plătiţi pentru întreaga lună octombrie 2023 au realizat venituri brute în intervalul 4.001-8.000 lei.
În acest interval de venituri brute realizate s-au situat 43,2% dintre salariaţii femei, respectiv 39,2% dintre salariaţii bărbaţi. Circa o treime din numărul salariaţilor a realizat venituri brute sub 4.001 lei (31,5% dintre salariaţii bărbaţi, respectiv 29,5% dintre salariaţii femei).
Ponderea salariaţilor care au realizat venituri brute mai mari de 8000 lei a fost puţin peste o pătrime, atât pentru salariaţii bărbaţi, cât şi pentru salariaţii femei. În medie, salariul brut de bază al salariaţilor bărbaţi a fost 5.809 lei, iar venitul brut realizat (7.592 lei) a depăşit cu 30,7% salariul brut de încadrare al acestora. În medie, salariul brut de bază al salariaţilor femei a fost 5.665 lei, iar venitul brut realizat de acestea s-a situat cu 536 lei sub cel al salariaţilor bărbaţi (7.056 lei). Cele mai ridicate salarii brute de bază, dar şi venituri brute realizate le-au avut salariaţii care au lucrat în activitatea de informaţii şi comunicaţii (12.210 lei salariul brut de bază, respectiv 14.904 lei venitul brut realizat).
La polul opus, cu cele mai reduse salarii de bază şi venituri brute realizate, s-au aflat salariaţii care au lucrat în activitatea de hoteluri şi restaurante (3.893 lei salariul brut de bază, respectiv 4.364 lei venitul brut realizat).
În producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, transport şi depozitare, respectiv industria extractivă, venitul brut realizat a depăşit cu peste 50% salariul brut de bază. Salariaţii bărbaţi din aceste activităţi economice au realizat cu peste 55% mai mult decât salariul cu care au fost încadraţi, în timp ce salariaţii femei au realizat cu mai mult de 35% peste salariul brut de bază.
Cele mai mici realizări peste salariul brut de bază s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante (+12,1%), respectiv alte activităţi de servicii (+14,2%).
Grupele majore de ocupaţii cu cele mai ridicate valori medii ale salariului brut de bază, dar care au realizat, în medie, şi cele mai mari venituri au fost cele de specialişti în diverse domenii de activitate – GM2 (8.906 lei salariul brut de bază, respectiv 11.030 lei venitul brut realizat) şi de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – GM1 (8.732 lei salariul brut de bază, respectiv 10.874 lei venitul brut realizat).
La polul opus, cu cele mai reduse valori medii ale salariului brut de bază, respectiv ale venitului brut realizat, s-au regăsit lucrătorii din domeniul serviciilor – GM5 (3.707 lei salariul brut de bază, respectiv 4.491 lei venitul brut realizat) şi lucrătorii calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – GM6 (3.744 lei salariul brut de bază, respectiv 4.567 lei venitul brut realizat). Salariaţii bărbaţi din grupa majoră a specialiştilor în diverse domenii de activitate – GM2 au realizat, în medie, cele mai mari venituri (12.439 lei, cu peste 20% mai mult decât salariul brut de bază).
Salariaţii din grupa majoră a operatorilor la instalaţii şi maşini; asamblorilor de maşini şi echipamente – GM8 au realizat, în medie, venituri brute cu aproape 50% mai mari decât salariile brute cu care au fost încadraţi, iar tehnicienii şi alţi specialişti din domeniul tehnic – GM3, respectiv muncitorii calificaţi şi asimilaţi – GM7 au realizat, în medie, venituri brute cu aproape 35% mai mari decât salariile brute cu care au fost încadraţi. Salariul brut de bază şi venitul brut realizat creşte progresiv odată cu vârsta, până la 40 ani. Astfel, salariaţii din grupele de vârstă 35-39 ani, respectiv 30-34 ani au fost încadraţi, în medie, cu cele mai ridicate salarii brute de bază (6.402 lei, respectiv 6.360 lei) şi au realizat cele mai mari venituri brute (8.103 lei, respectiv 8.038 lei).
Venitul brut realizat în octombrie 2023, pe grupe de vârstă şi sexe
Salariaţii bărbaţi din grupa de vârstă 35-39 ani au realizat cele mai ridicate venituri brute, cu o medie de 8.542 lei. Din acest interval de vârstă s-au detaşat bărbaţii din grupa majoră a specialiştilor în diverse domenii de activitate – GM2, care au realizat în medie 14.171 lei.
Salariaţii femei din grupa de vârstă 30-34 ani au realizat cele mai mari venituri brute, cu o medie de 7.657 lei. Şi în cazul salariaţilor femei din acest interval de vârstă se detaşează tot ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – GM2, care au realizat în medie 11.798 lei. Salariaţii din grupa de vârstă 15-19 ani au fost încadraţi cu salarii brute de bază şi au realizat venituri brute cu circa 40% mai puţin decât salariaţii din grupa de vârstă 35-39 ani.
Salariaţii cu vârsta de peste 45 ani au fost încadraţi şi au realizat puţin sub valorile medii ale celor doi indicatori. Salariaţii din grupele de vârstă 50-54 ani, respectiv 55-59 ani au realizat venituri brute cu peste 30% mai mari decât salariile brute cu care au fost încadraţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.