Cheltuielile privind protecţia socială (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protecţie socială) s-au ridicat la 197,32 miliarde lei, în creştere cu 4,4% faţă de anul precedent. Ponderea cheltuielilor de protecţie socială în PIB a fost de 16,6%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În anul 2021: veniturile de protecţie socială au însumat 192,596 miliarde lei, în creştere cu 7,9% faţă de anul precedent. Ponderea acestora în Produsul Intern Brut a fost de 16,2%, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de anul precedent; cheltuielile privind protecţia socială (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protecţie socială) s-au ridicat la 197,320 miliarde lei (din care 193,303 miliarde lei reprezintă cheltuieli cu prestaţiile sociale), cunoscând o creştere cu 4,4% faţă de anul precedent. Ponderea cheltuielilor de protecţie socială în PIB a fost de 16,6%, în scădere cu 1,1 puncte procentuale faţă de anul 2020”, arată datele INS.

Cheltuielile cu prestaţiile sociale (exclusiv costurile administrative şi alte cheltuieli) au reprezentat 16,3% din PIB, în scădere cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul 2020.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ca şi în anii anteriori (2012-2021), protecţia socială a fost orientată, cu precădere, către acoperirea riscurilor legate de limita de vârstă (bătrâneţe) şi a celor de boală sau îngrijirea sănătăţii care au implicat 50,7%, respectiv 27% din totalul cheltuielilor cu prestaţiile sociale

Sursa datelor o reprezintă cercetarea Statistica protecţiei sociale conform ESSPROS (European System of Integrated Social Protection Statistics), derulată în baza Regulamentului Consiliului şi Parlamentului European nr.458/2007 privind sistemul european al statisticilor integrate de protecţie socială.

Prestaţia socială reprezintă transferul în numerar sau în natură către gospodării sau indivizi, având ca scop protejarea acestora de unul sau mai multe riscuri (nevoi) fără să existe un aranjament simultan de reciprocitate.

Prestaţiile de protecţie socială acordate în baza schemelor de protecţie socială se clasifică pe opt funcţii de protecţie socială, corespunzătoare celor opt riscuri sociale majore identificate de ESSPROS. Conform metodologiei ESSPROS cele opt funcţii de protecţie socială sunt: 1) BOALĂ/ÎNGRIJIREA SĂNĂTĂŢII; 2) DIZABILITATE; 3) LIMITĂ DE VÂRSTĂ (BĂTRÂNEŢE); 4) URMAŞ; 5) FAMILIE/COPII; 6) ŞOMAJ; 7) LOCUINŢĂ; 8) EXCLUZIUNE SOCIALĂ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.