Rata inflaţiei din Statele Unite a încetinit semnificativ în luna martie, coborând la 2,4% anual, faţă de 2,8% în februarie, potrivit datelor publicate joi de Biroul de Statistică a Muncii (BLS), citate de CNBC.
Scăderea a fost mai accentuată decât se anticipa, Wall Street mizând pe o rată de 2,6%. Inflaţia de bază – care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei – s-a situat la 2,8%, cel mai redus nivel din martie 2021.
În termeni lunari, indicele preţurilor de consum a scăzut cu 0,1%, în condiţiile în care preţurile la energie au contribuit decisiv la această evoluţie. Un declin de 6,3% al preţului benzinei a generat o scădere generală de 2,4% în indicele energiei. În acelaşi timp, preţurile alimentelor au crescut cu 0,4%, remarcându-se scumpirea ouălor, al căror preţ a urcat cu 5,9% doar în martie şi este acum cu peste 60% mai mare decât în urmă cu un an.
Un alt factor esenţial în temperarea inflaţiei a fost evoluţia modestă a preţurilor pentru locuinţe – componentă de bază în calculul inflaţiei. Preţurile chiriilor şi ale altor costuri asociate au crescut cu doar 0,2% în martie, iar avansul anual a fost de 4%, cel mai scăzut ritm din noiembrie 2021.
În sectorul auto, preţurile maşinilor second-hand au scăzut cu 0,7%, în timp ce vehiculele noi s-au scumpit cu doar 0,1%, într-un context de incertitudine privind introducerea unor tarife vamale care ar putea afecta industria. Alte scăderi importante s-au înregistrat la biletele de avion (-5,3%), asigurările auto (-0,8%) şi medicamentele eliberate pe bază de reţetă (-2%).
Reacţia pieţelor a fost imediată.
Indicele Dow Jones este ân scădere cu 3.09%, S&P 500 cu 3,82%, iar Nasdaq cu 4,59%.
Raportul privind inflaţia vine la o zi după ce preşedintele Donald Trump a anunţat o retragere parţială a planurilor sale agresive de impunere a unor noi tarife comerciale. Deşi a lăsat în vigoare o taxă generală de 10% pe toate importurile, Trump a stabilit un interval de 90 de zile în care vor fi purtate negocieri privind tarifele mai ridicate. Analiştii consideră că această deschidere temporară ar putea atenua presiunile inflaţioniste ce ar fi fost generate de tarifele anunţate iniţial.
Totuşi, China rămâne o ţintă principală a noii politici comerciale a Casei Albe. Tarifele impuse de SUA pentru importurile chinezeşti au fost ridicate la 145%, incluzând un tarif suplimentar de 20% legat de criza opioidelor şi fentanilului.
În ciuda scăderii inflaţiei, preşedintele Trump a reiterat apelul către Rezerva Federală de a reduce dobânzile de politică monetară, acuzând banca centrală că menţine condiţii financiare restrictive într-un moment în care economia americană are nevoie de susţinere. Totuşi, oficialii Fed s-au arătat reticenţi în a acţiona rapid, din cauza incertitudinilor legate de politica comercială şi de efectele întârziate ale tarifelor.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.