Indicii bursieri din Europa şi Statele Unite au atins luni niveluri record, datorită acordului comercial preliminar dintre Statele Unite şi China, care a contribuit la continuarea creşterii determinate de victoria categorică a conservatorilor a alegerilor din Marea Britanie, de săptămâna trecută, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 2,3%, cea mai mare creştere între indicii regionali europeni, investitorii considerând că victoria premierului britanic Boris Johnson este un semnal pentru achiziţiile de acţiuni care au evoluat slab din cauza îngrijorărilor provocate de Brexit.

Acţiunile unor companii care obţin profituri mari în dolari, precum British American Tobacco, Glencore şi BHP, au avansat 3% - 5%. Titlurile unor bănci expuse la incertitudinile provocate de Brexit, între care Royal Bank of Scotland şi Barclays, au crescut la rândul lor.

”Asistăm la o realiniere a politicilor britanice şi a investiţiilor. Branduri britanice date la gunoi şi uitate sunt dintr-o dată poziţionate să crească pe un val de încredere regăsită”, a declarat Steven Holden, director general al firmei.

Indicele pan-european a atins un nivel record, cu o creştere de 1,4%, susţinută de acordul comercial sino-american şi de creşterea indicilor londonezi.

Titlurile companiilor miniere, care reacţionează la evoluţiile comerţului, au crescut după ce Washingtonul a anunţat că acordul dintre SUA şi China va duce aproape la dublarea exporturilor americane în China, în următorii doi ani, şi că este ”finalizat în totalitate”.

Indicele german DAX a rămas în urma altor indici europeni, tras în jos de titlurile Volkswagen. Indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor germani calculat de Markit a arătat că activităţile din sectorul privat german au scăzut în decembrie pentru a patra lună consecutiv.

Indicii de pe Wall Street au atins luni niveluri record pentru a treia şedinţă consecutiv, datorită relaxării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China şi a unor date pozitive din economia chineză, care au mărit optimismul investitorilor în perspectivele de creştere a economiei mondiale.

Titlurile Apple au crescut cu circa 2%, oferind cea mai mare susţinere indicilor S&P 500 şi Nasdaq,  care au urcat cu până la 1%, în urma suspendării tarifelor americane care urmau să intre în vigoare pe 15 decembrie şi care ar fi afectat o varietate de importuri din China, inclusiv de iPhone-uri. Şi titlurile producătorilor de cipuri au evoluat la rândul lor în creştere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.