Indicele dolarului american a atins joi cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022, în contextul în care investitorii se pregătesc pentru începutul unui nou an de tranzacţionare şi aşteaptă revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în această lună, transmite CNBC.
La ora 20:00 (ora României), indicele care măsoară valoarea dolarului în raport cu un coş de valute era în creştere cu 0,8%, marcând cea mai puternică performanţă din ultimii doi ani.
Optimismul cu privire la economia americană a fost în prim-plan la redeschiderea pieţelor, după pauzele de tranzacţionare pentru sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou. Acţiunile de pe Wall Street au deschis pe un trend ascendent, dar ulterior au evoluat mixt.
”Creşterea economică din Statele Unite continuă să depăşească prognozele, în condiţiile în care consumatorii şi companiile au rezistat impactului ratelor ridicate ale dobânzilor, iar rata şomajului rămâne scăzută,” a declarat Susannah Streeter, şefa departamentului de pieţe financiare la Hargreaves Lansdown, într-o notă publicată joi.
Investitorii sunt optimişti că anul 2025 ar putea aduce ”un scenariu Goldilocks” – o economie echilibrată – susţinut de promisiuni privind reduceri de taxe şi dereglementare sub o nouă administraţie Trump.
În Europa, divergenţele de prognoze economice şi de politici monetare au slăbit semnificativ monedele locale. Euro a scăzut cu 1%, ajungând la 1,0255 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, iar lira sterlină a pierdut 1,17%, ajungând la 1,2367 dolari pe unitate, un minim al ultimelor opt luni.
Deşi este aşteaptată o uşoară îmbunătăţire a creşterii economice în Europa în 2025, perspectivele rămân sumbre comparativ cu Statele Unite, mai ales în contextul ameninţării unor tarife comerciale masive şi a unui potenţial război comercial iniţiat de Trump.
Datele revizuite publicate săptămâna trecută au arătat că economia Marii Britanii a stagnat în trimestrul al treilea, iar economiştii avertizează că instabilitatea politică şi problemele structurale vor continua să afecteze economiile din zona euro, în special Germania şi Franţa.
Aceste perspective au tras în jos pieţele valutare în ultimele luni, iar riscurile inflaţioniste generate de propunerile tarifare ale lui Trump sunt aşteptate să limiteze reducerea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală în 2025.
În schimb, Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei s-au arătat mai precaute la reuniunile din decembrie, menţinând o poziţie uşor mai relaxată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.