Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA Romania a crescut în luna decembrie 2021, la valoarea de 57,6 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte. Analiştii estimează un deficit bugetar de 5,7% în acest an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 “În contextul creşterii substanţiale a ratei inflaţiei, anticipaţiile inflaţioniste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească şi au atins un nou maxim istoric (al sondajului Asociaţiei CFA Romania). Mai mult, dispersia ridicată a răspunsurilor indică o incertitudine ridicată cu privire la evoluţia inflaţiei în următorul an. În concordanţă cu anticipaţiile inflaţioniste, precum şi cu măsurile de politică monetară ale BNR, au crescut şi anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă atât de piaţă monetară, cât şi la titlurile de stat”, a spus Adrian Codirlasu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut uşor, la valoarea de 57,6 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte). Această situaţie s-a datorat evoluţiei divergente a celor două componente ale indicatorului. Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 6,06%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, toţi participanţii la sondaj (100%) prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0284, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0859 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mică valoare estimată cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9700.

În cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale (durata impactului economic al coronavirusului, evoluţia PIB şi a deficitului bugetar).

Rezultatele pentru luna decembrie 2021 relevă că cea mai mare parte a participanţilor la sondaj, 36%, anticipează că impactul economic al coronavirusului va dura cel puţin până în trimestrul II al anului 2023.

Valoarea medie a anticipaţiilor privind deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este 7%, iar pentru anul 2022 este 5,7%.

Analiştii estimează o valoare medie a evoluţiei PIB de +6,6%, iar pentru anul 2022 de 4,3%.

Datoria publică ca procent din PIB este estimat a ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52,5%.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.