Huawei Technologies a anunţat luni că va investi 3,1 miliarde de dolari în Italia şi va crea 1.000 de locuri de muncă, în următorii trei ani, cerând guvernului de la Roma să asigure utilizarea ”transparentă, eficientă şi corectă” a ”dreptului său de veto” în dezvoltarea reţelei 5G, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Directorul general al diviziei din Italia a grupului chinez, Thomas Miao, a spus că acest drept de veto (golden power), care permite statului să intervină îm sectorul privat pentru protejarea securităţii naţionale”, ar trebui să fie aplicat tuturor furnizorilor din Uniunea Europeană.

Italia a întărit recent această măsură, parţial din cauza îngrijorărilor legate de posibila implicare a Huawei şi a altei companii chineze, ZTE, în dezvoltarea reţelelor 5G, a declarat vineri o sursă guvernamentală.

Miao a spus că Huawei va crea 1.000 de locuri de muncă în Italia, în următorii trei ani şi a confirmat că Huawei va desfiinţa 1.000 de locuri de muncă în Statele Unite.

Acesta a mai spus că dacă Huawei va fi menţinută pe o listă neagră de companii de către Washington, grupul are un plan B pentru a garanta aprovizionarea cu componente.

Statele Unite au încercat să convingă Italia şi alte state aliane europene să evite echipamentele Huawei şi să supravegheze cu atenţie ZTW, acuzând că produsele lor implică riscuri de securitate. Ambele companii au negat cu tărie existenţa unor astfel de riscuri.

Coaliţia de guvernare a Italiei, formată anul trecut de Mişcarea 5 Stele şi partidul de extremă dreapta Liga, a susţinut în martie planul ”O centură un drum” al Chinei, devenind prima putere occidentală care a susţinut această iniţiativă pentru a revigora economia italiană.

Apropierea Italiei de Huawei a nemulţumit Washingtonul şi i-a alarmat pe unii aliaţi europeni, care sunt îngrijoraţi că Beijingul ar putea obţine acces la tehnologii sensibile.

Pentru a calma îngrijorările americane, Roma a aprobat săptămâna trecută un decret pentru întărirea puterii sale în proiectele de infrastructură, care implică crearea reţelei de telecomunicaţii 5G. Decretul trebuie să fie adoptat de către Parlament în următoarele 60 de zile, sau documentul va expira.

Miao a cerut ca puterea guvernului de decizie în privinţa 5G să fie aplicată nu doar companiilor din afara UE ci tuturor furnizorilor din UE.

“Este foarte important ca tehnologia 5G să fie neutră”, a afirma Miao, adăugând că noile norme ar trebuie să fie aplicate ”tuturor jucătorilor, pentru a fi siguri că din prima zi vom avea o infrastructură sigură şi de încredere”.

El a mai cerut guvernului să accelereze procedurile de aprobare.

”În cel mai rău caz, ar putea fi necesare 165 de zile pentru a obţine aprobarea pentru acordurile legate de 5G”, a declarat Miao reporterilor, adîugând că este o perioadă prea lungă.

Telecom Italia şi Vodafone Italia vor finaliza în curând un acord pentru instalarea infrastructurii 5G în Italia. Ambele companii aşteaptă decretul pentru a decie cum să facă afaceri cu partenerii chinezi, cum este Huawei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.