Grupul Huawei Tehnologies, aflat pe o listă neagră a guvernului american, se află în negocieri preliminare cu mai multe companii americane pentru licenţierea tehnologiei sale 5G, a declarat vineri un oficial al celui mai mare producător de echipamente de profil din lume, transmite Reuters.
Vincent Pang, vicepreşedinte şi membru în consiliul de administraţie al Huawei, a spus că unele firme americane şi-au exprimat interesul pentru un aocrd pe termen lung sau un transfer unic, acesta refuzând să spună numele sau mărimea companiilor respective.
”Sunt nişte companii care discută cu noi, dar va dura mult până la o finalizare a discuţiilor,”, a explicat Pang, aflat în această săptămână într-o vizită la Washington. Acesta a adăugat că discuţiile au început de două săptămâni şi că nu au ajuns încă la un nivel detaliat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Guvernul american a dus o campanie de convingere a ţărilor aliate să interzică utilizarea reţelelor 5G ale Huawei, de teamă că acestea ar putea fi folosite de Baijing pentru spionarea clienţilor. Huawei a negat în repetate rânduri acest lucru.
În prezent, nu există furnizori americani de echipamente 5G, iar tehnologia oferită de Ericsson şi Nokia este mai scumpă.
În luna mai, autorităţile americane au inclus Huawei pe o listă neagră de companii, din motive de securitate naţională, interzicându-i să cumpere componente americane fără o licenţă specială.
Washingtonul a adus şi acuzaţii penale împotriva Huawei, acuzând compania de fraudă bancară, încălcarea sancţiunilor americane împotriva Iranului şi furt de secrete comerciale. Huawei respinge toate acuzaţiile.
Departamentul pentru Comerţ ar urma să interzică complet accesul Huawei la lanţul de furnizori ai operatorilor americani de telecomunicaţii.
Ideea unui comision unic în schimbul accesului la brevetele 5G, licenţele, codurile şi know how-ul Huawei a fost exprimat pentru prima oară de directorul general şi fondatorul companiei chineze Ren Zhengfei în interviuri acordate luna trecută publicaţiilor New York Times şi Economist. Nu s-a ştiut până acum că a existat un interes din partea unor companii americane.
Într-un interviu acordat luna trecută, un oficial al Departamentului de Stat a fost sceptic în privinţa ofertei lui Ren.
”Nu este realist, ca operatorii să preia echipamentele, iar apoi să gestioneze singuri softul şi hardware-ul. Dacă există bug-uri incluse în softul iniţial, nu s-ar şti acest lucru, iar acestea ar putea fi activate oricând, chiar dacă codurile ar fi transferate operatorilor de telecomunicaţii”, a spus persoana.
Pang a refuzat să anticipeze dacă vor fi semnate acorduri. El a avertizat în schimb că investiţiile de cercetare şi dezvoltare pentru îmbunătăţirea în continuare a platformei după transferul de la Huawei ar fi foarte costisitoare pentru companii.
Începând din 2009, Huawei a investit miliarde de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei 5G.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.