Retailerul de bricolaj Hornbach va ajunge să reducă, din iunie, cu până la 90% volumul de produse din lemn achiziţionate de la firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, urmând să renunţe complet la serviciile acesteia în 2018 dacă Schweighofer nu va lua certificarea Forest Stewardship Council (FSC), au anunţat luni reprezentanţii retailerului, într-o conferinţă de presă.
În luna aprilie, Holzindustrie Schweighofer, aflat sub presiune după ce mai multe reţele de bricolaj au anunţat că nu mai cumpără produse ale companiei, a anunţat că a înregistrat o uşoară scădere a livrărilor şi o reducere a numărului de furnizori după ce i-a obligat pe toţi furnizorii să folosească un sistem propriu de monitorizare prin GPS a transporturilor de buşteni, numit Timflow, începând din 3 aprilie.
Reprezentanţii Hornbach au spus luni că, dacă Schweighofer nu va obţine certificarea FSC, atunci Hornbach va renunţa complet la serviciile furnizorului austriac începând cu 2018. FSC este o organizaţie non-profit care stabileşte standarde de bună practică pentru sectorul forestier, cu scopul de a promova exploatările silvice responsabile faţă de mediu şi comunităţile locale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Colaborăm în continuare cu firma Schweighofer, dar la începtulul anului 2017 Hornbach a încetat achiziţionarea unui număr important de produse, circa 57 de produse, ceea ce înseamnă o reducere de până la 60% a volumului de achiziţii de la acest furnizor”, a declarat directorul de achiziţii în cadrul Hornbach România, Anca Ioan.
Mai mult decât atât, directorul de achiziţii de la nivelul grupului, Klaus Gotz, a spus că începând cu luna iunie compania va ajunge să reducă volumul de achiziţii de produse din lemn de la Schweighofer până la 90%, iar dacă furnizorul austriac nu va obţine certificarea FSC, atunci vor renunţa complet la serviciile lui.
În cadrul aceluiaşi eveniment , directorul general al Hornbach România, Mugurel-Horia Rusu, a menţionat că, dacă Schweighofer va obţine certificare FSC, atunci nu vor renunţa la achiziţiile de la această companie. Reprezentanţii retailerului au mai spus că în prezent Hornbach are peste 250 de furnizori, din care 20% dintre ei nu au certificări FSC, dar le dau termen până în 2018 pentru a obţine această certificare. Ioan spune că din cei 250 de furnizori circa 65% sunt regionali, iar cei care nu au certificări sunt firmele de pe plan local.
“Ne-ar fi mult mai uşor cu un furnizor mare, aşa cum este Schweighofer, dar nu putem trece peste angajamentul nostru de a exploata pădurile într-un mod responsabil”, a zis Anca Ioan.
Aceasta a mai spus că în prezent legislaţia nu impune furnizorilor de produse din lemn să aibe certificare FSC, dar compania Hornbach vrea ca furnizorii săi “să respecte principiile silviculturii responsabile”.
Retailerul de bricolaj a anunţat la sfârşitul anului trecut,că din luna ianuarie 2017 urma să renunţe la contractul cu Holzindustrie Schweighofer în ceea ce priveşte comercializarea lemnului de construcţii şi a celui rindeluit. De la începutul anului şi alţi retaileri precum Leroy Merlin sau Brico Depot au renunţat la aprovizionarea cu produse din lemn de la compania austriacă.
Hornbach are 156 de magazine mixte de materiale de construcţii şi grădinărit în nouă ţări din Europa, dintre care şase în România (Bucureşti Berceni, Bucureşti Militari, Bucureşti Baloteşti, Braşov, Timişoara şi Sibiu).
Hornbach îşi dispută piaţa românească de distribuţie a materialelor de construcţii şi bricolaj cu trei companii autohtone - Dedeman, Arabesque şi Ambient -, plus alte patru multinaţionale - Praktiker, Kingfisher (a cumpărat Bricostore), Leroy Merlin (a cumpărat bauMax) şi Mr. Bricolage.
În 2015, jucătorii din piaţa românească a bricolajului au înregistrat creşteri ale vânzărilor cuprinse între 5% şi 30%. Piaţa locală de bricolaj este estimată la 2-3 miliarde de euro anual.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...