Arabia Saudită vinde o participaţie de aproximativ 0,64% la gigantul petrolier de stat Aramco, într-un plan de referinţă, în timp ce regatul continuă planul prinţului moştenitor Mohammed bin Salman de a diversifica economia ţării, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Arabia Saudită oferă 1,545 miliarde de acţiuni Aramco, la preţul de 26,7 şi 29 de riali, ceea ce înseamnă că ar strânge aproape 12 miliarde de dolari la capătul superior al intervalului, potrivit unui document depus la autorităţile de reglementare.

Acesta îşi propune să anunţe preţul final pe 7 iunie.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Guvernul poate vinde acţiuni suplimentare printr-o aşa-numită opţiune greenshoe.

Oferta de acţiuni la Bursa Saudită din Riad este punctul culminant al unui efort de ani de zile de a vinde o altă participaţie la una dintre cele mai valoroase companii din lume, după ce IPO-ul său record din 2019 a strâns 29,4 miliarde de dolari.

Surse au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că oferta ar putea avea loc cel mai devreme în iunie.

De la IPO, Aramco a rămas o sursă de bani pentru guvernul saudit, finanţând un proiect economic mamut pentru a pune capăt dependenţei de petrol” a regatului, aşa cum a numit-o cândva prinţul moştenitor.

Această vânzare de acţiuni va permite regatului să finanţeze proiecte interne mari legate de această agendă, a spus Hasan Alhasan, membru senior la Institutul Internaţional de Studii Strategice.

După ce a ratat ţinta de investiţii străine directe şi cu un deficit bugetar de până la 21 de miliarde de dolari, ”regatul recurge la vânzarea de capitaluri proprii din Aramco şi la emisiuni de obligaţiuni”, a spus el.

”Este probabil că regatul va continua să redirecţioneze capitalul către alte sectoare, inclusiv energia regenerabilă, tehnologie, turism, logistică şi producţie, despre care Riadul speră să constituie surse de creştere economică pe termen lung”, a adăugat el.

Acţiunile Aramco au închis joi în declin cu 0,17%, la 29,1 riali (7,76 dolari) pe unitate, pentru a-i oferi o capitalizare de piaţă de aproximativ 1.870 miliarde de dolari.

Preţul IPO a evaluat economia la 1.700 miliarde de dolari, dar acţiunile s-au tranzacţionat cu 10% mai mult la debutul lor, aproximativ în conformitate cu evaluarea sa actuală.

Compania a ridicat dividendele la aproape 98 de miliarde de dolari în 2023, de la cele 75 de miliarde de dolari pe care le plătea anual, în ciuda faptului că profitul a scăzut cu aproape un sfert. Se aşteaptă la dividende de 124,3 miliarde de dolari în acest an.

Aramco a investit, de asemenea, în rafinării şi proiecte petrochimice în China şi în alte părţi, şi-a extins activităţile de vânzare cu amănuntul şi comerţ şi şi-a accentuat accentul pe gaze, făcând prima sa incursiune în gaze naturale lichefiate în străinătate, anul trecut.

Bănci, inclusiv Citi, Goldman Sachs şi HSBC, gestionează vânzarea de acţiuni, a relatat anterior Reuters.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.