Guvernul italian demisionar condus de Mario Draghi şi Intel au ales oraşul Vigasio, situat în regiunea Veneto, din nord-estul Italiei, pentru construirea unei fabrici de cipuri de miliarde de dolari, au declarat două persoane apropiate situaţiei, citate de Reuters.
Investiţia Intel în Italia face parte dintr-un plan mai amplu anunţat de producătorul american de semiconductori în martie trecut, de a investi până la 80 de miliarde de euro (77,5 miliarde de dolari) în următorul deceniu în dezvoltarea capacităţii de producţie în Europa.
Cu o investiţie iniţială în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro, estimată să crească în timp, Intel a spus că fabrica italiană va crea 1.500 de locuri de muncă plus alte 3.500 de locuri de muncă între furnizori şi parteneri, operaţiunile urmând să înceapă între 2025 şi 2027.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Unitateade producţie italiană a Intel va fi o fabrică avansată de ambalare şi asamblare a semiconductorilor, care va folosi noi tehnologii.
Cerând să nu fie numite din cauza sensibilităţii problemei, sursele au spus că părţile au detaliat la începutul lunii septembrie un acord cuprinzător, dar că nu va fi făcut niciun anunţ public înainte de rezultatul alegerilor generale de duminică.
Un purtător de cuvânt al Intel nu a comentat, deoarece negocierile sunt în desfăşurare şi confidenţiale. De asemenea, biroul premierului Draghi a refuzat să comenteze.
Situat lângă Verona, pe autostrada şi calea ferată strategică Brenner, Vigasio este opţiunea preferată dintr-o listă scurtă de două sedii, care includ şi unul în regiunea de nord-vest Piemont.
Printre alte motive, Vigasio este bine conectat cu Germania şi în special cu oraşul Magdeburg, unde Intel va construi două fabrici, a adăugat una dintre surse.
Intel şi guvernul au luat în considerare iniţial şi sedii din regiunile Lombardia, Apulia şi Sicilia.
Asistenţii apropiaţi ai lui Draghi urmăresc să intre în negocieri confidenţiale cu succesorii lor probabili, pentru a evita orice risc ca acordul să fie contestat de noul guvern al Italiei, au spus sursele, adăugând că alegerea sediului este extrem de sensibilă din punct de vedere politic.
Sursele au refuzat să ofere detalii suplimentare, dar Reuters a relatat anterior că Roma este pregătită să finanţeze până la 40% din investiţia totală a Intel în Italia.
Contribuţia statului la programul de investiţii al Intel este ceva care trebuie neapărat împărtăşit cu următorul guvern, înainte ca orice acord să fie în cele din urmă oficializat, a spus una dintre surse, adăugând că Draghi ar putea lăsa următorul guvern să facă anunţul.
Pentru a stimula producţia internă de cipuri, Roma este, de asemenea, în discuţii cu producătorul franco-italian STMicroelectronics, producătorii de cipuri din Taiwan MEMC Electronic Materials şi TSMC şi compania israeliană Tower Semiconductor, pe care Intel la cumpărat-o la începutul acestui an.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.