Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a anunţat că, în şedinţa de Guvern de miercuri, a fost analizată şi adoptată ordonanţa de urgenţă care aprobă Programul naţional de investiţii „Şcoli sigure şi sănătoase” care va include toate şcolile încadrate în risc seismic 1. „Aici vorbim de proceduri simplificate pentru a ajunge la consolidarea clădirilor acestor şcoli”, a adăugat ministrul.
„În ceea ce priveşte Programul naţional de investiţii „Şcoli sigure şi sănătoase”, un program care va include toate şcolile expertizare astăzi în risc seismic 1, respectiv cele care vor fi expertizate în continuare în această clasificare de risc seismic 1, am fost în măsură să prezentă astăzi proiectul de ordonanţă de urgenţă cu toate avizele, astfel încât Guvernul, în urma dezbaterii acesteia, a fost de acord cu aprobarea ei. Aici vorbim de proceduri simplificate pentru a ajunge la consolidarea clădirilor acestor şcoli. În primul rând, procedura prevede ca Ministerul care gestionează această listă să transmită Ministerului Dezvoltării, după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, lista actualizată a clădirilor de şcoli cu risc seismic 1, care va fi urmat de un ordin de ministru al Dezvoltării prin care aceste clădiri vor fi incluse în Programul Naţional de Consolidare. Vom cere evident şi acordul proprietarului care este în fiecare caz, cel puţin până acum, autoritatea locală, primăria, după care documentaţia va fi întocmită de către beneficiar, de autoritatea locală. În momentul în care această documentaţie este întocmită se va încheia contractul de finanţare asigurat de la bugetul de stat, prin bugetul MDLPA”, a explicat Cseke Attila, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.
El a adăugat că au fost prevăzute etape care să eficientizeze implementarea proiectelor de consolidare a acesto clădiri, iar termenele de emitere a avizelor necesare au fost reduse pentru ca lucrările propriu-zise să poată începe cât mai rapid.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Am prevăzut câteva etape de eficientizare în implementarea acestor proiecte pentru ca aceste clădiri să intre cât mai rapid în execuţie de consolidare de risc seismic. Soluţia tehnică va fi bazată pe propunerile din raportul de expertiză, iar indicatorii tehnico-economici se vor determina având în vedere şi un standard de cost care va fi stabilit prin ordinul ministrului Dezvoltării. Avem aceste standarde din PNRR pe care le vom folosi şi aici la finanţarea naţională. Din procedura de întocmire a documentaţiei tehnico-economice, partea de documentaţie necesară pentru reabilitări şi consolidări de clădiri va fi redusă, în sensul în care se va trece direct la întocmirea unui proiect tehnic, pe baza acestor elemente, standarde de cost, soluţii propuse în raportul de expertiză, astfel încât să scurtăm perioada de întocmire a acestor documentaţii. Termenele de emitere a avizelor şi a acordurilor prevăzute de legislaţia în vigoare vor fi reduse, astfel încât beneficiarul, adică autoritatea locală, să primească aceste avize şi acorduri cu termene reduse. Inclusiv termenele pentru eliberarea certificatului de urbanism şi în final autorizaţia de construire sunt termene reduse prin această ordonanţă de urgenţă”, a completat Cseke Attila.
MInistrul Dezvoltării a mai precizat că vor fi încheiate contractele multianul pe termen de maximum 3 ani, cu posibilitatea de prelungire.
„De asemenea, s-a prevăzut un text privind posibilitatea utilizării unor proceduri accelerate de achiziţie publică de lucrări, având în vedere situaţia urgentă în care sunt aceste clădiri, mai ales dacă ne referim la cele afectate din judeţul Gorj. Contractele se vor încheia multianual pe termen de maximum 3 ani, cu posibilitate de prelungire. Evident vom monitoriza aceste contracte, astfel încât autorităţile locale să îşi îndeplinească această obligaţie cu finanţare de la bugetul de stat şi să demareze cât mai rapid execuţia lucrărilor”, a conchis ministrul Cseke Attila.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.