Împrumuturile luate de Guvern au trecut de 164 miliarde de lei, după o lună septembrie în care statul a împrumutat 25 de miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni, inclusiv 3,25 miliarde de euro de pe piaţa externă, dar a primit şi 1 miliard de euro din componenta de împrumut a PNRR. Din suma de 164,3 miliarde de lei din primele nouă luni, 13 miliarde de lei sunt finanţări luate de stat cu termene de plată tot în cursul acestui an, inclusiv prin vânzarea în luna iulie de titluri în valoare de 8 miliarde de lei cu maturitate de numai două luni, relevă date analizate de Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Din vânzarea de obligaţiuni, statul a luat 159,2 miliarde de lei, la care se adaugă 5,1 miliarde lei (1,02 miliarde de euro) din componenta de împrumut a PNRR. Ministerul Finanţelor a anunţat vineri că banii din a doua transă din PNRR au intrat în conturi. A doua tranşă include 2,14 miliarde euro sprijin nerambursabil şi 1,02 miliarde euro (5,1 miliarde lei) sprijin sub formă de împrumut. Este important de precizat că Ministerul Finanţelor avea în plan pentru 2023 suma de 2 miliarde de lei din împrumuturi luate din PNRR, însă al doilea miliard de euro, aferent tranşei a treia, pare foarte puţin probabil să ajungă la stat în acest an, comentează Profit.ro.

Pentru întreg anul, Ministerul Finanţelor a anunţat că are nevoie de împrumuturi de 160 miliarde lei (32,3 miliarde euro) - 68,3 miliarde lei pentru acoperirea deficitului, iar restul pentru plata de datorii vechi ajunse la scadenţă. Acest nivel de 160 de miliarde de lei nu va mai fi, însă, de actualitate după ce Guvernul va adopta rectificarea bugetară, iar ţinta de deficit va fi revizuită la un nivel mai ridicat, de la 4,4% în prezent la 5-5,5%.

Dacă dăm la o parte cele 13 miliarde de lei împrumutate, dar cu termen de plată tot în acest an, împrumuturile luate de Finanţe se situează la 151 miliarde de lei. În cadrul sumei totale a împrumuturilor pentru primele nouă luni, finanţări de 13 miliarde de lei luate anul acesta au termen de plată tot în cursul anului. În această categorie se regăsesc împrumuturi de 5 miliarde de lei luate în ianuarie (267 milioane lei/3,4 miliarde lei/1,33 miliarde lei), dar şi emisiunea de 8 miliarde de lei, pe două luni, contractată în iulie. Astfel, totalul împrumuturilor luate anul acesta dar cu scadenţă tot în acest an ajunge la 13 miliarde de lei, subliniază Profit.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.