Guvernul a aprobat, vineri, sumele necesare pentru exproprierile pentru noi obiective de infrastructură rutieră şi feroviară, a transmis Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Prin urmare, Executivul a aprobat hotărârea privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului MTI. „Din suma totală de 381,5 milioane de lei din care suma de 218,5 milioane de lei reprezintă credite bugetare destinate finanţării proiectelor din domeniul transporturilor derulate de beneficiarii Programului Operaţional Infrastructura Mare, iar 81,5 milioane de lei reprezintă credite de angajament şi 81,5 milioane de lei credite bugetare pentru finanţarea proiectelor din cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei”, a transmis Executivul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit unui postări de vineri, pe pagina de Facebook a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, au fost aprobate de către Executiv două hotărâre necesare pentru:
 
„- declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Reamenajare intersecţie DN 66 km 180+555 cu sens giratoriu în localitatea Haţeg”, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional;
 
- declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ–teritoriale, situate pe amplasamentul care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Reabilitarea liniei feroviare Craiova - Drobeta-Turnu Severin - Caransebeş, parte a Coridorului Orient/Est – Mediteraneanˮ, aflate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale: Craiova, Işalniţa, Almăj, Coţofenii din Faţă, Brădeşti şi Filiaşi - judeţul Dolj; Butoieşti, Stângăceaua, Strehaia, Voloiac, Tâmna, Prunişor, Huşnicioara, Şimian, Drobeta-Turnu Severin şi Orşova - judeţul Mehedinţi; Topleţ, Băile-Herculane, Mehadia, Iablaniţa, Cornea, Domaşnea, Luncaviţa, Teregova, Armeniş, Slatina-Timiş, Bucoşniţa, Buchin şi Caransebeş - judeţul Caraş-Severin”.
 
Prima hotărâre aprobată de către Guvern se referă la procedurile necesare pentru amenajarea intersecţiei existente în prezent în intravilanul oraşului Haţeg, judeţul Hunedoara, amplasată pe DN 66 la km 180+555, este de tip „T”, formată dintr-o curbă la 90⁰ şi o bretea destinată traficului de marfă şi de tranzit, fapt care generează multe probleme funcţionale, reprezentând o zonă periculoasă pentru tranzitul pietonal şi al autovehiculelor.
 
Având în vedere că actuala intersecţie nu asigură fluenţă şi condiţii de circulaţie în siguranţă pe sectoarele de drum cu patru benzi de circulaţie, realizarea unui sens giratoriu în această intersecţie ar conduce la fluidizarea traficului şi scăderea considerabilă a riscului producerii de accidente”, mai precizează Ministerul Transporturilor.
 
De asemenea, pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiţii „Reamenajare intersecţie DN 66 km 180+555 cu sens giratoriu în localitatea Haţeg” este necesar a fi expropriată o suprafaţă de 708 mp teren, aferentă unui număr de 4 imobile proprietate privată situate pe raza localităţii Haţeg din judeţul Hunedoara.
 
Totodată, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes naţional, este necesară ocuparea unei suprafeţe de 3.808 mp teren (din drumul naţional DN 66) aparţinând proprietăţii publice a statului, precum şi 1.764 mp aparţinând proprietăţii unităţilor administrativ-teritoriale Haţeg din judeţul Hunedoara.
 
„Suma aferentă despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată este de 56 mii lei, sumă ce va fi alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2023, nr. 368/2022, la capitolul 84.01 „Transporturi”, subcapitolul 03 „Transport Rutier”, titlul 55 „Alte transferuri”, articolul 55.01 „Transferuri Interne”, alineatul 55.01.12. „Investiţii ale agenţilor economici cu capital de stat”, mai arată sursa citată.
 
Reprezentanţii MT mai spun că, în cazul obiectivului de infrastructură feroviară, prin actul normativ s-a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, situate pe amplasamentul care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Reabilitarea liniei feroviare Craiova - Drobeta-Turnu Severin - Caransebeş, parte a Coridorului Orient/Est – Mediteraneanˮ.
 
Expropriatorul (Compania Naţională de Căi Ferate “C.F.R.” – S.A.) a întocmit o documentaţie tehnico – economică cuprinzând coridorul de expropriere stabilit pe baza studiului de fezabilitate în variantă finală şi lista proprietarilor imobilelor care constituie coridorul de expropriere aşa cum rezultă din evidenţele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care cuprinde sumele individuale aferente despăgubirilor estimate de către expropriator pe baza unui raport de evaluare întocmit, având în vedere expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici.
 
Lista proprietarilor de imobile proprietate privată supuse exproprierii, aflate pe raza localităţilor antemenţionate sunt în cuantum total de 9.704 mii lei pentru un număr total de 1.286 imobile (terenuri cu sau fără construcţii) din care 1.255 imobile terenuri, proprietate privată, în suprafaţă totală de 1.402.448 mp, un număr de 89 imobile construcţii (clădiri) în suprafaţă totală de 29.905 mp, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre;
 
Suma în cuantum de 9.704 mii lei este alocată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2023, nr. 368/2022, la capitolul 84.01 ”Transporturi”, subcapitolul 04 ”Transport feroviar”, titlul 56 ”Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare”, articolul 56.50 ”Programe finanţate din Fondul de Coeziune (FC) aferente cadrului financiar 2021-2027”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.