Grupul Johnson & Johnson a fost amendat marţi cu 572,1 milioane de dolari pentru facilitarea crizei opioidelor din Statele Unite, fiind găsit responsabil de un judecător din Oklahoma. Suma este mult mai mică decât anticipau analiştii, astfel că acţiunile J&J au urcat cu 5% în urma informaţiei, transmite Reuters.
Amenda este cu mult sub nivelul de care s-au temut unii investitori şi analişti, într-un proces considerat un model pentru alte litigii care au loc în Statele Unite legate de criza opioidelor.
”Aşteptările erau de 1,5-2 miliarde de dolari. Suma de 572 de milioane de dolari este mult mai mică decât ne temeam”, a declarat Jared Holz, analist în domeniul sănătăţii la compania Jefferies.
Acţiunile J&J au crescut cu 5% în urma informaţiei, după închiderea tranzacţiilor de marţi ale bursei din New York. Şi acţiunile altor producători de medicamente care comercializează medicamente care conţin opiu au crescut, între acestea fiind Teva Pharmaceutical Industries şi Endo International.
J&J a anunţat că va face apel şi că va încerca să suspende plata până la judecarea apelului.
“Janssen nu a provocat criza de opioide din Oklahoma şi nici faptele şi nici legislaţie nu susţin acest verdict”, a declarat consilierul general al J&J, într-un comunicat.
Decizia luată de judecătorul Thad Balkman de la Tribunalul Districtual al ţinutului Cleveland din Norman, Oklahoma, a avut loc după un proces de şapte săptămâni, fără juriu.
Acest caz, intentat de procurorul general din Oklahoma, Mike Hunter, este primul judecat din miile de procese deschise de autorităţile locale şi statale împotriva producătorilor şi distribuitorilor de medicamente pe bază de opiu.
Oklahoma a acuzat că practicile de marketing ale J&J au contribuit la criza de opioide prin inundarea pieţei cu calmante pentru durere.
În luna martie, Oklahoma a închis o investigaţie împotriva Purdue Pharma, producătorul OxyContin, care a acceptat plata unei amenzi de 270 de milioane de dolari, şi o alta împotriva Teva, în luna mai, pentru o amendă de 85 de milioane de dolari. J&J rămăsese singura acuzată.
Litigiul a fost urmărit de reclamanţii din cele aproximativ 2.000 de procese legate de opioide care aşteaptă să fie analizate de un judecător federal din Ohio.
Unii avocaţi ai reclamanţilor au comparat cazurile legate de opioide cu litigiile statelor împotriva industriei tutunulului, care a condus în 1998 la un acord de 246 de miliarde de dolari.
Opioidele au fost implicate în aproape 400.000 de morţi provocate de supradoze, în perioada 1999-2017, potrivit Centrelor din SUA pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Începând din anul 2000, circa 6.000 de oameni din Oklahoma au decedat în urma unor supradoze de opioide, potrivit procurorilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.