Grupul finlandez Patria, furnizor de soluţii tehnologice pentru apărare, securitate şi aviaţie, a anunţat vineri că a transmis recent autorităţilor române proiectul conceptului de producţie şi de finanţare a vehicului blindat 8x8 Patria AMV care ar urma să fie produs în România.
”Propunerea formală este rezultatul discuţiilor purtate în ultima perioadă de reprezentanţii companiei cu autorităţile române în vederea iniţierii unei colaborări cu industria naţională de apărare pentru producţia la nivel local a vehiculului blindat Patria AMV”, a anunţat compania.
Conform proiectului, vehiculul blindat 8X8 ar urma să fie produs în România, cu o implicare importantă a industriei româneşti de apărare încă din stadiile iniţiale de implementare. Potrivit companiei, produsul de bază şi derivatele acestuia răspund pe deplin cerinţelor de inter-operabilitate şi standardelor NATO, precum şi solicitărilor tehnice ale Armatei Române.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Participarea locală furnizată de Patria va contribui semnificativ la revitalizarea industriei de apărare a României, ţinând cont că va genera în mod direct peste 250 de locuri de muncă şi indirect, sute de locuri de muncă datorită serviciilor conexe. Totodată, această revitalizare a industriei de apărare naţionale prin re-tehnologizare şi formare profesională va asigura autonomia şi securitatea lanţului de aprovizionare, în cazul unor evenimente neprevăzute”, se arată în comunicat.
România ar avea mai multă independenţă dacă ar putea să producă mai multe transportoare blindate şi ar depinde mai puţin de furnizori externi într-o situaţie de criză, în contextul în care climatul general de securitate din regiune s-a schimbat în ultimii ani, iar cererea statelor pentru sporirea securităţii a crescut, au declarat, în luna aprilie, pentru News.ro, reprezentanţi ai producătorului finlandez de echipament militar Patria.
Declaraţiile au venit în contextul în care Patria este interesată să obţină contractul românesc pentru transportoare blindate 8X8 - pe care este gata să le producă în România -, după îngheţarea acordului cu Rheinmetall de către guvernul PSD.
Creşterea bugetului MApN, începând cu anul 2017, la 2% din PIB, a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României şi în concordanţă cu iniţiativele prioritare ale MApN aferente Programului de guvernare 2017-2020. Unul dintre obiectivele autorităţilor române este modernizarea parcului de transportoare blindate, armata având nevoie de 600-700 de noi astfel de autovehicule.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...