Conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, dezvoltat de compania Black Sea Oil and Gas, parte a grupului Carlyle Energy împreună cu Grup Servicii Petroliere, ale cărei lucrări de instalare au fost inaugurate joi în prezenţa mai multor oficialităţi, va avea peste 120 de km şi va aduce gaze în România din platoul continental al Mării Negre, investiţia ridicându-se la aproximativ 500 milioane euro. La inaugurarea lucrărilor au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Romania, Adrian Zuckerman.
"Grup Servicii Petroliere a anunţat, astăzi, alături de partenerii de la Black Sea Oil & Gas, începerea etapei de instalare a conductei de peste 120 de km, care va aduce gaze în România din platoul continental al Mării Negre", a informat GSP.
Reprezentanţii companiei spun că investiţia se ridică la aproximativ 500 milioane euro.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La intrarea în producţie, cantitatea de gaze exploatată va acoperi 10% din necesarul de gaze al României.
“Suntem hotărâţi să demonstrăm că energia din Marea Neagră este sursa creşterii economice româneşti. Încrederea pe care o primeşte GSP în dezvoltarea proiectului MGD (Proiectul Dezvoltare Gaze naturale Midia, n.r.) dovedeşte, încă o dată, că experienţa noastră de peste 15 ani în proiecte majore de construcţii offshore ne defineşte ca un partener puternic şi consecvent. După 33 de ani, facem din nou istorie în Marea Neagră. Parteneriatul româno-american GSP-BSOG dezvoltă noua infrastructură de exploatare de gaze din offshore-ul românesc”, a declarat Gabriel Comănescu, CEO si preşedinte al GSP.
Proiectul MGD presupune operaţiuni tehnice dezvoltate în premieră în România după 1989.
Proiectul presupune construcţia unei staţiii de tratare a gazelor la 2 km de ţărm, a 4,3 km de conducte terestre şi 121 km de conducte offshore. Mai include şi platforma de producţie Ana, cu 4 sonde, la 70 m adâncimea apei, 18 km conducte conectoare între zăcămintele Ana şi Doina, Sonda Doina la 85 m adâncimea apei. Toate cele 5 sonde de producţie vor fi forate de GSP Uranus.
"Este o zi mare pentru România, pentru parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, în special pentru latura sa economică. Pentru noi, pentru Guvernul României, exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, a fost, este şi va fi o prioritate. Astăzi s-a făcut un pas important din acest proiect, o investiţie americană de peste 500 milioane de euro, prin care gazul românesc din Marea Neagră va ajunge în final în casele românilor. Este un program ambiţios pe care guvernul şi l-a luat, de a aduce gazul românesc în casele romanilor, de a avea surse noi de gaze la dispoziţie. Prin începerea lucrărilor la instalarea conductei subterane marine vom avea certitudinea că anul viitor prima molecula de gaz va curge prin aceste conducte. Îmi doresc ca acest parteneriat strategic cu Statele Unite, această latură economică să continue. (...) Doresc succes Black Sea Oil & Gas şi Grup Servicii Petroliere, în aşa fel încât anul viitor să fim aici şi să vedem cum primul gaz din Marea Neagră va ieşi şi va intra în sistemul naţional de transport", a spus ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Proiectul Midia Gas Development este dezvoltat de compania americană Black Sea Oil & Gas, deţinută de Carlyle International Energy Partners si BERD. Constructorul general al proiectului MGD este GSP.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.