Compania de foraj marin Grup Servicii Petroliere (GSP), administrată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a anunţat că a instalat miercuri, la peste 120 de km în largul Mării Negre, prima platformă fixă de foraj din Perimetrul Ana.
”Astăzi, 31 martie, compania românească Grup Servicii Petroliere anunţă instalarea cu succes, la peste 120 de km în largul Mării Negre, a primei platforme fixe de foraj din Perimetrul Ana. Momentul este semnificativ pentru istoria exploatărilor de hidrocarburi din platforma continentală, românească, a Mării Negre dat fiind că marchează peste trei decenii de când, în mai 1987, devenea operaţională prima instalaţie de foraj petrolier din regiune”, anunţă GSP.
După 34 de ani, compania românească GSP, în parteneriat cu dezvoltatorul BSOG, instalează prima platformă fixă care va extrage gaz din perimetrul românesc al platformei continentale a Mării Negre.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Suntem într-un moment cheie pentru industria românească, dar şi pentru sectorul energetic naţional. A fost nevoie să treacă 34 de ani pentru ca România să îşi găsească curajul, resursele şi aliaţii pentru a dezvolta proiecte noi de exploatare în platforma continentală a Mării Negre. Etapa de astăzi din proiectul Midia Gas Development transmite cel puţin două mesaje. În primul rând, industria românească are, din nou, capacitatea de a construi proiecte mari. Proiectele de exploatare gaz din platforma românească a Mării Negre sunt sustenabile”, a declarat preşedintele Grup Servicii Petroliere, Gabriel Comănescu.
Jacket-ul (baza platformei) pentru platforma fixă Ana a fost fabricat la Şantierul Naval al GSP din Agigea. Instalaţia de 1.300 de tone măsoară 101 m înălţime, dintre care 69 m sunt sub nivelul mării. Jacket-ul va susţine suprastructura platformei (topside) care se află deja construită în baza operaţională GSP din Agigea şi urmează să fie transportată şi instalată în scurt timp.
Grup Servicii Petroliere este constructorul principal al primului proiect de dezvoltare pentru extracţia de hidrocarburi noi din zona românească a Mării Negre. Toate etapele, de la design şi proiectare, fabricaţie, transport şi până la instalarea efectivă a platformei sunt efectuate, în sistem integrat, de către GSP.
Structura metalică de 1.300 de tone a fost transportată la situl de instalare din perimetrul Ana de către GSP Bigfoot 2.
”Operaţiunea a fost una de complexitate ridicată, care a angajat o mare parte a flotei GSP: cea mai mare macara plutitoare din Marea Neagră, GSP Neptun, barja multifuncţională GSP Bigfoot 1, cu un echipaj de 160 de persoane, Barja de transport semi-submersibilă GSP Bigfoot 2 şi mai multe nave multifuncţionale suport”, spun reprezentanţii GSP.
Grup Servicii Petroliere este lider regional în sectorul de servicii integrate offshore pentru industria de petrol şi gaze.
Compania operează o flotă extinsă de platforme mobile de foraj offshore, nave multifuncţionale de asistenţă şi aprovizionare offshore, nave pentru construcţii marine, instalare conducte submarine. Compania deţine şi operează cea mai puternică macara plutitoare din bazinul Mării Negre, GSP Neptun, cu o capacitate de 1.800 de tone.
Echipele GSP au fabricat, transportat, construit şi instalat cel mai mare jacket cu topside din Marea Neagră, la Akcakoca în offshore-ul turcesc.
În 18 ani de existenţă, compania a livrat peste 65 de proiecte foraj petrolier marin în întreaga lume, a construit şi instalat sute de km de conducte submarine şi a gestionat proiecte integrate de la etapa de proiectare şi inginerie, până la fabricaţie, logistică, construcţii, instalare şi chiar dezafectare, potrivit datelor companiei.
Pentru grupul GSP lucrează peste 2.600 de experţi şi specialişti din întreaga lume.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.