Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, după întâlnirea plenară pe care a avut-o cu reprezentanţii Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO) la care a participat şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, că este optimist că vor fi făcuţi paşi concreţi în viitorul apropiat pentru întărirea parteneriatului strategic pe care România îl are cu SUA şi pentru consolidarea relaţiilor economice.
”Azi am avut o întâlnire cu Consiliul de Afaceri Americano-Român (AMRO), o întâlnire cu 12 dintre cele mai puternice companii americane. Domnul Stewart şi ambasadorul Klemm mi-au spus că e cea mai puternică delegaţie economică care a fost prezentă în aceşti ani în România, ceea ce ne face optimişti pentru viitor. Nu a fost o întâlnire de curtoazie şi nu asta am urmărit nici noi, nici cei cu care ne-am întâlnit la această discuţie. Am discutat lucruri concrete, proiecte concrete pe care putem să le dezvoltăm şi pe care le vom dezvolta în anii viitori”, a declarat premierul Sorin Grindeanu la finalul întâlnirii cu reprezentanţii Consiliului de Afaceri Americano-Român.
Totodată, prim-ministrul a spus că miercuri şi joi vor avea loc întâlniri ale miniştrilor din Sănătate, Apărare, Transporturi, Energie, Finanţe cu reprezentanţii companiilor prezente în delegaţia americană.
”(Întâlnirile - n.r.) duc la ceea ce ne dorim, anume paşi concreţi pentru întărirea parteneriatului strategic pe care România îl are cu SUA. Acest parteneriat strategic poate fi întărit şi prin consolidarea relaţiilor economice. Acesta a fost rostul întâlnirii noastre de azi şi dorinţa atât a companiilor americane, cât şi a noastră, ca Guvern, ca această întărire a relaţiilor economice să se desfăşoare dincolo de vorbe, prin lucruri concrete. Sunt optimist, mai ales văzând forţa delegaţiei companiilor prezente, că aceşti paşi concreţi vor fi făcuţi în lunile şi în anii viitori”, a arătat şeful Executivului.
Prim-ministrul a afirmat că le-a prezentat oamenilor de afaceri americani datele economice ale României, priorităţile Executivului, dar şi proiectele legislative, inclusiv cel al Legii investiţiilor strategice, în special pentru cele trei domenii - energie, apărare şi transporturi.
”Vom aduce schimbări în ceea ce înseamnă legislaţia privind proiectele strategice în trei mari domenii: energie, apărare şi transporturi. Schimbările vor fi făcute în concordanţă cu legislaţia stabilită împreună cu Comisia Europeană. (...) Dezvoltarea parteneriatului economic va cunoaşte o viteză sporită faţă de ceea ce se întâmplă acum (...) Facem anumite schimbări în legislaţie, sunt asumate, sunt lucruri care ajută mediul economic, sunt lucruri care simplifică legislaţia în domeniul investiţiilor strategice şi proiectelor strategice”, a explicat Grindeanu.
La rândul său, Eric Stewart, preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), a spus că speră ca relaţia economică dintre România şi SUA să ajungă ”la fel de bună ca şi cea politică”.
”România are multe avantaje competitive. Cele mai notabile ţin de educaţie. Unul din elementele preferate se referă la sentimentele pozitive şi abordarea pe care o aveţi faţă de SUA”, a precizat Eric Stewart.
El a explicat că ”statul de drept, transparenţa şi eficienţa sunt părţi extrem de normale în a face afaceri pentru ca priorităţile să fie focusate clar în cazul ambelor guverne”.
”În trecut, guvernul american a lucrat îndeaproape cu guvernul român pe toate aceste chestiuni, am văzut foarte multe progrese, iar companiile noastre sunt încrezătoare de faptul că, atunci când fac afaceri în România, totul va fi corect, legal şi transparent. Această misiune de afaceri care a fost prezentă aici este cea mai mare misiune de afaceri adusă vreodată în România. Aceste companii sunt foarte entuziasmate de ce se întâmplă aici”, a afirmat Stewart.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.