Ministerul Energiei a realizat un proiect de act normativ pentru piaţa gazelor, astfel încât producătorii şi furnizorii de gaze vor fi obligaţi ca, cel mai probabil de anul viitor, să tranzacţioneze pe bursă cel puţin 40% din cantitatea comercializată, care reprezintă aproximativ consumul populaţiei. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat vineri, într-un interviu acordat News.ro, că prin această măsură cetăţenii vor beneficia de cel mai bun şi cel mai competitiv preţ la gazele naturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul, lansat deja în dezbatere pe site-ul Ministerului Energiei, prevede obligaţia "producătorilor sau a afiliaţilor acestora după caz, de a încheia în fiecare an calendaristic, din perioada 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2021, contracte pe pieţele centralizate din România, în conformitate cu reglementările ANRE, pentru vânzarea unei cantităţi minime anuale de gaze naturale din producţia proprie care nu poate fi mai mică de 40% din cantitatea de gaze naturale vândută şi livrată de aceştia, în anul calendaristic respectiv", arată nota de fundamentare. 

"Cel mai important în sectorul gazier este ce urmează să facem în perioada imediat următoare, şi anume un pas foarte important către transparentizarea acestei pieţe. Ne-am asumat acest lucru încă de la începutul acestui mandat, că vom stimula tranzacţiile pe pieşţe centralizate şi pe bursă, astfel încât să putem să avem o imagine clară cum se formează preţul în piaţa gazelor, cine cumpără, cine vinde şi din ce se compune acest preţ al gazelor naturale”, a spus Grigorescu, în interviul acordat News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Vom ieşi cât de curând cu o propunere legislativă care să impună un procent minim din tranzacţiile cu gaze naturale care se desfăşoară pe pieţele centralizate, pe bursă. Probabil acest procent se va situa în jurul unei valori de 40%, ceea ce reprezintă în mare consumul populaţiei", a explicat ministrul. 

Principalul beneficiar al acestei măsuri ar trebui să fie consumatorul final, susţine ministrul. „Vom asigura că cetăţenii beneficiază de cel mai bun şi cel mai competitiv preţ posibil”, a spus Grigorescu. 

În prezent, numai 1,5% din cantitatea de gaze consumată la nivel naţional se vinde pe bursă prin contracte deschise, restul de 98,5% fiind prin contracte bilaterale.

Proiectul ar putea fi funcţional din ianuarie 2017 şi va intra cel mai probabil în şedinţă în Guvern în luna septembrie.

Gazele ar putea fi vândute pe platforme precum Bursa Română de Mărfuri (BRM), pe o extensie a OPCOM sau chiar pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Proiectul va produce efecte încă de anul acesta, dacă va fi aprobat, pentru că i-ar obliga pe producătorii interni de gaze - Romgaz şi OMV Petrom, în special - "ca în perioada 1 octombrie 2016 - 31 decembrie 2016, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale, în perioada respectivă, să încheie contracte pe pieţele centralizate din România (...) pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie, care nu poate fi mai mică de 5% din cantitatea de gaze naturale contracată de producător în perioada respectivă, pentru a fi vândută". 

Recent, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, declara că importurile de gaze ale României au fost aproape de zero în primele luni ale acestui an, însă au început să crească în ultimul timp pentru că gazele din import au preţuri mai mici decât cele din producţia internă.

Preţul pe piaţa spot cu livrare vineri este de aproximativ 58 de lei /MWh, pe bursa de gaze de la Baumgarten, în timp ce consumatorul casnic din România are un preţ reglementat de 60 de lei / MWh.

În plus, producătorii interni de gaze naturale plătesc o suprataxă calculată la un preţ de minimum 72 de lei /MWh, conform legislaţiei în vigoare, ceea ce practic îi împiedică pe aceştia să vândă consumatorilor non-casnici la preţuri sub această valoare, de 72 lei/MWh.

”Creşterea procentului de import este datorat preţului mai convenabil pe care piaţa internaţională îl oferă faţă de preţul din România”, a mai spus vicepreşedintele ANRE.

În privinţa evoluţiei importului de gaz al României în a doua jumătate a anului, reprezentantul ANRE spune că estimările sunt greu de furnizat, pentru că datele comerciale pe care furnizorii le au privind gazul de import sunt confidenţiale.

Potrivit estimărilor transportatorului de gaze Transgaz, gazele importate de România, prin intermediari, din Rusia, ar putea ajunge să asigure aproape o treime din consumul total al României luna viitoare (32,7%). În septembrie 2015, importurile au avut o pondere de doar 0,03% în totalul cererii interne de gaze.

Pentru august, Transgaz estima o pondere de 18% a importurilor în total consum.

Calendarul de liberalizare a preţului gazelor naturale pentru populaţie din producţia internă a fost suspendat până la 31 martie 2017, ceea ce echivalează cu îngheţarea preţului la nivelul de 60 lei/MWh, printr-o decizie adoptată în iunie de Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.