Goldman Sachs, compania industrială germană BASF şi alte două bănci au convenit să plătească 20 de milioane de dolari pentru a soluţiona un proces antitrust vechi de aproape un deceniu, în care sunt acuzate că au conspirat pentru a reduce preţurile la platină şi paladiu, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O soluţionare preliminară a prcesului colectiv propus a fost depusă vineri seara şi aprobată de judecătorul districtual american Gregory Woods din Manhattan, arată înregistrările instanţei de luni.

Printre inculpaţi se numără şi HSBC şi ICBC Standard Bank, cu sediul la Londra.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

cei patru inculpaţi au negat faptele greşite în momentul în care au acceptat acordul.

Platina şi paladiul sunt folosite în convertoare catalitice pentru a reduce emisiile vehiculelor, precum şi în stomatologie şi bijuterii.

Cumpărătorii de platină, paladiu şi contracte futures pentru metale i-au acuzat pe inculpaţi că au conspirat între 1 ianuarie 2008 şi 30 noiembrie 2014 pentru a manipula preţurile platinei şi paladiului de două ori pe zi, prin partajarea datelor clienţilor, preţuri în avans şi plsări de comenzi false.

Cumpărătorii au spus că preţurile mai scăzute ale metalelor au redus costurile plătite de băncile şi clienţii lor pentru platină şi paladiu şi le-au permis băncilor să evite pierderile pe poziţiile ”scurte” pe care le-au menţinut pe pieţele futures.

Avocaţii cumpărătorilor au numit decontarea un rezultat ”excelent”, care a fost echitabil, rezonabil şi adecvat. Ei plănuiesc să solicite comisioane în valoare de până la o treime din acord, sau 6,67 milioane de dolari, plus până la 600.000 de dolari pentru cheltuieli.

Aprobarea finală a acordului este posibilă în ianuarie. Procesul este unul dintre mai multe din instanţa din Manhattan care acuză marile bănci de colaborare pe diverse pieţe, inclusiv ratele dobânzilor, titluri ale Trezoreriei SUA, valute şi mărfuri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.