Revenirea rapidă a încrederii pieţei financiare globale în urma vânzărilor semnificative de active riscante ar trebui văzută ca un motiv de îngrijorare, potrivit şefului pentru cercetare în alocarea activelor la Goldman Sachs, Christian Mueller-Glissmann, citată de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Christian Mueller-Glissmann a spus că investitorii ar putea considera că scăderea acţiunilor de la începutul lunii august este ceva asemănător cu ”o lovitură de avertizare”.

Pieţele bursiere au început luna sub o presiune intensă, deoarece îngrijorările legate de o posibilă recesiune din SUA şi de relansarea popularelor ”tranzacţii” legate de yenul japonez au dus la scăderea acţiunilor de la niveluri record.

Indicele american S&P 500 a pierdut 3% pe 5 august, înregistrând cea mai mare scădere de o zi din 2022.

De atunci, însă, aşteptările privind reducerea iminentă a ratei dobânzii din partea Rezervei Federale şi îmbunătăţirea datelor economice din SUA au făcut ca acţiunile să crească.

S&P 500 a crescut cu 8% din 5 august, în timp ce Dow Jones Industrial Average a urcat cu peste 6%.

”Pentru asta, ai avut cam una sau două luni în care poziţionarea şi încrederea se aflau la capătul superior al intervalului. Oamenii au fost optimişti. Aţi avut surprize macro-negative din SUA cu aproximativ o lună şi jumătate înainte de aceasta şi aţi început să vedeţi că şi surprizele macro-europene şi din China devin negative”, a spus Mueller-Glissmann.

El a spus că ”ceea ce este îngrijorător acum este cât de repede a revenit piaţa la locul în care eram înainte... dar cu siguranţă asta arată că, din păcate, aproape că ne-am întors la aceeaşi problemă cu care ne-am aflat acum o lună.”

Participanţii de pe piaţă aşteaptă în prezent publicarea unui raport cheie privind inflaţia din SUA pentru a obţine o imagine mai bună asupra sănătăţii celei mai mari economii din lume.

Datele privind preţurile pentru cheltuielile de consum personal din SUA, indicatorul preferat de inflaţie de către Rezerva Federală, sunt programate să fie publicate vineri.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că ”a sosit momentul ca politica monetară să se ajusteze”, susţinând aşteptările pentru o reducere a ratei dobânzii la întâlnirea băncii centrale din 18 septembrie.

Powell a refuzat să ofere indicaţii exacte cu privire la momentul sau amploarea reducerii dobânzilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.