Germania urmează să cumpere participaţia de 78% deţinută de Fortum la Uniper şi să injecteze alte 8 miliarde de euro în grupul energetic, ca parte a naţionalizării importatorului de gaze, a declarat marţi compania, care a precizat că acordul nu a fost finalizat, transmite Reuters.
Uniper, cel mai mare importator de gaze ruseşti al Germaniei, a folosit rezervele sale de numerar pentru aprovizionarea cu gaze pe piaţa spot, după ce Rusia a redus livrările către Germania, ceea ce a dus la un pachet de salvare din partea Berlinului, convenit în iulie.
Compania a declarat că se află în discuţii finale cu guvernul şi Fortum pentru a modifica pachetul de salvare din iulie, care s-a dovedit insuficient având în vedere creşterea preţurilor gazelor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Ca urmare, se prevede că Guvernul Federal va obţine un pachet majoritar semnificativ de acţiuni la Uniper”, a spus compania, adăugând că un acord final nu a fost încă încheiat.
Injecţia de capital din partea guvernului german va aduce pachetul total de salvare folosit pentru stabilizarea Uniper la cel puţin 29 de miliarde de euro.
Dezacordurile dintre Europa şi Rusia, principalul furnizor de energie al continentului, din cauza crizei din Ucraina, a lovit puternic sectorul energetic al Germaniei.
Guvernul german a trebuit deja să pună sub tutelă Gazprom Germania şi o filială a companiei petroliere ruse Rosneft, care reprezintă o naţionalizare de facto.
O companie mai mică decât Uniper, VNG, importator de gaze ruseşti, a trebuit să solicite şi ea ajutor de stat pentru a rămâne pe linia de plutire.
Fortum a spus că acordul pentru Uniper va include ”returnarea finanţării acordate de Fortum Uniper”, pe care grupul finlandez le-a estimat la 8 miliarde de euro.
Pentru grupul finlandez, acordul va pune capăt unei investiţii nefaste în Uniper, care a început în 2017 şi care a fost respinsă de grupul german din cauza temerilor că ar putea fi divizată de acţionarul său principal.
Un acord definitiv privind naţionalizarea Uniper va fi dezvăluit miercuri, au spus surse apropiate situaţiei.
”Avem nevoie de stat ca acţionar principal pentru a supravieţui crizei gazelor şi pentru a stăpâni tranziţia energetică pe termen lung”, a declarat şeful consiliului de întreprindere al Uniper, Harald Seegatz, pentru Rheinische Post.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.