Germania şi Franţa s-au opus marţi unui demers de prelungire a restricţiilor la vânzările de cereale ucrainene în cinci ţări est-europene, între care România, o perspectivă care a înfuriat Kievul, relatează AFP, preluată de The Guardian.
În aprilie, Bruxelles-ul a ajuns la un compromis permiţând României, Bulgariei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei să interzică vânzările de cereale ucrainene pe pieţele lor interne, dar să meţină în acelaşi timp deschise rutele de tranzit pentru ca produsele Kievului să le traverseze teritoriile către alte ţări UE. Restricţiile urmează să expire la jumătatea lunii septembrie, dar cele cinci ţări au cerut ca acestea să fie prelungite până la sfârşitul anului, invocând presiunile pieţei asupra producătorilor locali.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat orice prelungire a restricţiilor drept "absolut inacceptabilă şi, sincer, antieuropeană".
Poziţia Kievului este susţinută de alte din ţări UE, inclusiv de Germania şi Franţa, care s-au exprimat în acest sens la o reuniune a miniştrilor agriculturii din blocul comunitar care a avut loc marţi la Bruxelles.
Ministrul german al agriculturii, Cem Ozdemir, a declarat că braţul executiv al UE trebuie să spună clar că orice prelungire "nu este posibilă". El a insistat asupra faptului că disputele politice interne ale Poloniei înaintea alegerilor de la sfârşitul acestui an nu ar trebui să se desfăşoare "pe spezele Ucrainei".
La rândul său, ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a declarat: "Nu pot exista măsuri unilaterale, nu pot exista aventuri individuale, ci doar un răspuns colectiv la provocarea destabilizării pieţelor".
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Bruxelles-ul lucrează "foarte intens" cu cele cinci state membre ale UE şi cu Ucraina pentru a încerca să găsească o soluţie.
"Aceste măsuri sunt ţintite şi temporare. Ele au fost puse în aplicare pentru o situaţie foarte specifică, de blocaj logistic şi de facilitare a comerţului care se întâmpla în aceste ţări de frontieră", a declarat Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.