Germania şi-a intensificat miercuri opoziţia faţă de asaltul UniCredit asupra Commerzbank, în acelaşi timp în care un mare investitor al băncii germane a cerut discuţii, care sunt dorite de CEO-ul băncii italiene Andrea Orcel, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liniile roşii sunt trasate la două săptămâni după ce UniCredit i-a şocat pe politicieni şi pe investitori prin asigurarea unui pachet semnificativ de acţiuni la Commerzbank, iar Orcel şi-a prezentat viziunea pentru o rară fuziune bancară europeană transfrontalieră.

Berlinul, care deţine un pachet de 12% din Commerzbank, conducerea băncii şi sindicatele se opun cu toţii unui acord, iar un oficial german de vârf a numit acţiunile UniCredit ”agresive” şi ”neînţelepte”.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Cu toate acestea, şase factori de decizie ai Băncii Centrale Europene (BCE) au declarat pentru Reuters că sunt în general în favoarea unei legături şi consideră că opoziţia Berlinului faţă de un acord este împotriva principiului integrării europene.

Orcel a spus că toate opţiunile - inclusiv plecarea - sunt pe masă, în acelaşi timp construind participaţia UniCredit la banca germană.

"Commerzbank, pentru noi în acest moment, este o investiţie, nimic altceva. Nu există nicio ofertă", a declarat Orcel la o conferinţă Bank of America pentru investitori, organizată la Londra.

”Suntem într-adevăr un mare acţionar, un acţionar strategic acum, dar este o investiţie... şi oamenii ar trebui să comenteze şi să se gândească la asta ca la o investiţie şi la nimic altceva”, a spus el, adăugând că UniCredit nu va cere un loc în consiliul de administraţie al Commerzbank.

Dar Orcel a făcut presiuni pentru mai multe discuţii, spunând că UniCredit a vorbit ”în mod repetat cu mai multe părţi interesate” înainte de a fi invitată să cumpere un pachet de 4,5% de la guvernul german.

"Am simţit că aceasta a fost o consecinţă normală a acelui proces. Şi acolo ne aflăm astăzi, dar suntem foarte dornici să redeschidem acele dialoguri şi să avem un dialog constructiv cu toate părţile interesate", a adăugat el.

UniCredit şi mulţi alţi investitori şi-au exprimat interesul la Ministerul de Finanţe în achiziţionarea de acţiuni Commerzbank, după ce la începutul lunii septembrie filiala sa de agenţie financiară a declarat că Germania va începe să-şi reducă participaţia, a declarat vineri un oficial al Ministerului de Finanţe.

UniCredit a fost îndrumat către agenţia financiară într-un efort de a trata toate părţile interesate în mod egal şi nu a dezvăluit nimic mai mult despre planurile sale pentru Commerzbank, a spus persoana.

GERMANIA AVERTAZĂ ÎMPOTRIVA PRELUĂRILOR OSTILE

UniCredit a supărat guvernul german săptămâna aceasta prin creşterea participaţiei sale în Commerzbank la aproape 21%, condiţionată de aprobarea Băncii Centrale Europene, folosind instrumente derivate.

Cancelarul german Olaf Scholz a catalogat mişcarea drept ”un atac neprietenos”, iar miercuri secretarul de stat al Ministerului Finanţelor, Florian Toncar, a avertizat UniCredit să nu devină ostil, spunând că astfel de preluări prezintă riscuri mari.

”Nu este înţelept să procedăm prea agresiv cu o bancă mare, foarte reglementată şi complexă. Întotdeauna ai nevoie de părţile interesate în cele din urmă”, a spus Toncar după o întâlnire cu uşile închise cu comisia de finanţe a Camerei inferioare a parlamentului german.

Mişcarea lui Orcel este un test uriaş pentru consolidarea bancară europeană, care a fost dorită de multă vreme de autorităţile de reglementare şi de directorii din domeniul bancar, dar împiedicată de opoziţia politică şi de slăbiciunea multor creditori de a achiziţiona rivali.

Mişcarea reprezintă, de asemenea, o provocare pentru noul director general al Commerzbank, Bettina Orlopp, care îşi va asuma sarcina de a respinge mişcarea UniCredit asupra băncii germane începând cu 30 septembrie, renunţând din funcţia ei de şefă a finanţelor.

Un mare investitor la Commerzbank i-a cerut miercuri să se angajeze în discuţii cu UniCredit.

”Cooperarea cu UniCredit – indiferent de formă – nu trebuie să fie în detrimentul Commerzbank”, a declarat Alexandra Annecke, managerul fondului Union Investment.

”Aşadar, ne aşteptăm la dorinţa de a intra într-un dialog deschis”, a adăugat Annecke într-o declaraţie a Union Investment, care deţine 1,5% din Commerzbank.

Oficialii celor două mari grupuri de afaceri germane care reprezintă întreprinderile mici şi mijlocii au acordat, de asemenea, un sprijin, invocând beneficiile de amploare pe care le-ar putea oferi o fuziune transfrontalieră, reflectând argumentele UniCredit.

”Acest lucru ar putea iniţia transformarea necesară urgent a afacerii în dificultate a Commerzbank pentru a o face din nou competitivă, ceea ce ar fi un avantaj şi pentru companiile germane”, a declarat Marc Tenbieg, directorul general al asociaţiei DMB, care are ca membri peste 27.000 de întreprinderi mici şi mijlocii.

Commerzbank a spus că rolul său de creditor cheie pentru grupul de companii mijlocii ”Mittelstand”, care conduc economia de top a Europei, este un motiv pentru a rezista propunerilor UniCredit.

Acţiunile Commerzbank au câştigat 21% de când UniCredit a apărut pentru prima dată ca investitor la primele ore ale zilei de 11 septembrie, în timp ce acţiunile UniCredit au crescut cu 4,8%.

Investitorii pariază pe o ofertă de preluare completă din partea UniCredit, care este plină de numerar după o serie de profituri record şi are deja o prezenţă în Germania prin deţinerea HVB.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.