Garanti Bank urmează trendul băncilor care au majorat avansul minim solicitat pentru creditele cu garanţie imobiliară, în ipoteza aprobării legii privind darea în plată, astfel că cei care vor să ia un împrumut în euro vor necesita un avans de la 25% la 40%, iar valoarea creditului va reprezenta 60% din valoarea garanţiei, în loc de 75%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Decizia de a majora avansul la creditele imobiliare în euro este de natură prudenţială şi vine în urma unei analize a pieţei şi a estimărilor aferente", a declarat într-un comunicat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank.

Prima instituţie de credit care a decis majorarea avansului a fost Raiffeisen Bank, urmată de alte bănci, precum Banca Românească, Bancpost şi BRD.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Majorarea avansului minim pentru creditele de investiţii imobiliare în euro se aplică din aprilie.

Totodată, banca reduce ponderea valorii creditului din valoarea imobilului adus drept garanţie de la 75% la 60% pentru finanţările imobiliare în euro şi creditele de consum cu ipotecă în euro.

Pentru creditele în lei, condiţiile rămân neschimbate atât în ceea ce priveşte avansul minim, cât şi ponderea creditului în valoarea garanţiei.

Garanti Group România şi-a triplat profitul net anul trecut, la 100,4 milioane lei (22,5 mil. euro), susţinut în principal de avansul rezultatului înregistrat de Garanti Bank, care a ajuns la 65,3 milioane lei, în timp ce activele grupului au urcat cu 16%, la 10,55 miliarde lei.

Soldul creditelor acordate de Garanti Bank s-a majorat cu 15,7%, la 6,74 miliarde lei, iar depozitele atrase au avansat cu 40%, la 5,73 miliarde lei.

Creditele acordate segmentului corporate au înregistrat cea mai mare creştere, de 28%, urmate de cele acordate IMM-urilor, cu 8,6%, şi cele pentru retail, cu 10,8%.

Legea dării în plată, care a fost aprobată în unanimitate de Senat, va fi discutată marţi în Comisia Juridică din Camera Depuitaţilor, care va da votul pe amendamente şi va întocmi raportul pe fond pe care-l va înainta plenului Camerei pentru votul final.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.