Uniunea Europeană riscă să fie strivită de competiţia cu SUA şi Asia dacă nu se va dezvolta rapid în direcţia digitalizării, a dezvoltării infrastructurii de internet şi a implementării tehnologiei 5G, în condiţiile în care Coreea de Sud va adopta pe scară largă 5G începând cu 2018, iar România ocupă un loc esenţial în strategia europeană comună în acest sens, a declarat joi comisarul european pentru economia şi societatea digitală, Günther Oettinger, în cadrul Forumului Internaţional România Digitală - Industrie 4.0, organizat la Palatul Victoria.
Revoluţia digitală din prezent duce la un transfer masiv de tehnologie dinspre domeniul IT către toate sectoarele economice şi financiare, iar UE trebuie să facă paşi rapizi în această direcţie dacă nu vrea să piardă competiţia la nivel global, a avertizat Oettinger în cadrul evenimentului, la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş.
”Partenerii noştri americani au multe atuuri, multe companii puternice precum Microsoft, Google şi Apple, care cuceresc întreaga lume. Cei din Asia copiază şi ei această strategie. Coreea de Sud adoptă tehnologia 5G pe scară largă din 2018. Daca Europa nu încearcă să se dezvolte, va fi strivită. Avem nevoie de o strategie comună”, a afirmat comisarul european.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a subliniat recent importanţa adoptării pe scară largă a tehnologiei 5G, în întreaga UE, până în anul 2025.
La Bucureşti, comisarul Oettinger a susţinut că România ar avea o mare importanţă în cadrul acestei strategii comune la nivel european, în contextul în care mulţi specialişti români lucrează în afara Europei.
”În Silicon Valley am întâlnit mulţi români care realizează aplicaţii, trebuie să-i convingem să se întoarcă. Ar fi bine ca aceşti specialişti să lucreze în România, în UE”, a spus Oettinger.
Comisarul european s-a arătat un suporter al învăţământului dual, prin care tinerii care studiază în şcoli lucrează, în paralel, la companii.
Învăţământul dual - o formă de educaţie larg răspândită în ţările de limbă germană şi care presupune învăţarea unei meserii încă din timpul şcolii - s-a dezvoltat şi în unele zone din România în ultimii ani, mai ales în Transilvania, stimulat de companiile străine care s-au plâns de lipsa forţei de muncă calificate.
Potrivit oamenilor de afaceri, formarea tinerilor români în diferite meserii a suferit o lovitură în 2009 când, la propunerea ministrului Educaţiei de la acea dată, Ecaterina Andronescu, şcolile de arte şi meserii au fost desfiinţate.
În cadrul aceluiaşi eveniment, premierul Dacian Cioloş, a declarat că a identificat, încă de la începutul mandatului său, ”o prăpastie majoră” între sectorul public şi sectorul privat în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei informaţiei.
El a precizat că Guvernul a fixat în acest sens o strategie în jurul a trei obiective: o coordonare mai bună a investiţiilor în domeniul IT, susţinerea cercetării şi a antreprenoriatului şi măsuri pentru a atrage pofesionişti specializaţi în sectorul public.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...